طراحی سامانه ارزیابی ریسک بیماریهای قلبی عروقی و کبد چرب غیرالکلی در بیماران سندرم متابولیک
Abstract
زمینه و هدف: سندرم متابولیک مجموعهای از عوامل مهم خطر بیماری قلبی-عروقی است. افراد مبتلابه سندرم متابولیک در معرض خطر بیشتر برای ابتلا به بیماری¬ها و درنهایت مرگ زودرس هستند. دستگاههای هوشمند مانند خبره فازی میتوانند در تشخیص زودرس و پیشگیری کمک¬کننده باشند.
روش بررسی: مطالعه توصیفی–توسعهای حاضر در دو مرحله انجام شد. در مرحله مطالعات کتابخانهای متغیرهای و قوانین مرتبط با هر سه دسته بیماری کبد چرب غیرالکلی، بیماری قلبی و سندرم متابولیک از مقالات و گایدلاین¬های مرتبط استخراج و به تائید مشاور بالینی و متخصصین رسیده¬است . سپس اطلاعات بیماران از درمانگاه شیخالرئیس بر اساس متغیرها جمعآوری و بهمنظور توسعه سامانه قوانین توصیفی استخراجشد. نهایتا در قالب قوانین if –then در سامانه تعریف و سامانه با استفاده از زبان برنامهنویسی پایتون نوشته و سامانه طراحیشد. ارزیابی در دو مرحله انجامگرفته¬است . ارزیابی فنی توسط متخصص انفورماتیک سلامت و 3متخصص کبد و گوارش با استفاده از پرسشنامه QUIS انجام وبِه منظور ارزیابی محتوا سامانه؛ نتایج سامانه با تشخیص پزشک مقایسه شده است.
یافتهها: عناصر اطلاعاتی موجود در طراحی سامانه شامل اطلاعات دموگرافیک، اطلاعات آزمایشگاهی و تنسنجی بوده¬است. 39 قانون کبد چرب غیرالکلی و 41 قانون قلبی عروقی از مقالات و گایدلاین¬ها استخراج شده¬است. بر اساس معیارهای ورود و خروج 38 بیمار موردبررسی قرارگرفته است. درنهایت سامانه با صحت نزدیک به 90% بهدرستی موارد سالم را از بیمار تشخیص داده است.
نتیجهگیری: سامانههای تصمیمیار پزشکی ابزاری است که در تشخیص بهموقع و پیشبینی وضعیتهای خطرسازکمککننده است. این سیستم میتواند بهعنوان یک ابزار پشتیبان تصمیم که بهصورت قابلدرک کد نویسی شده¬است، برای پزشکان و بیماران بهکاربرده شود. این ابزار با دقت بالای 90درصد توانسته است ریسک بیماری قلبی و عروقی وکبدچرب غیرالکلی را در بیماران در معرض خطر شناسایی کند. سامانه میتواند بهمنظور تشخیص سریع مورداستفاده قرار گیرد.
واژگان کلیدی: بیماری قلبی و عروقی، کبد چرب غیرالکلی، سیستم خبره فازی