بررسی اختلالات وابسته به استرس در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس
چکیده
با توجه به مطالعات صورت گرفته می توان بیان داشت که مبتلایان به بیماری مولتیپل اسکلروزیس تغییرات اجتماعی و روانی تنش زایی را متحمل میشوند، همچنین این افراد اعتماد به نفس خود را از دست داده و در نتیجه ناتوان از برنامه ریزی برای آینده خود می باشند. استرس و فشارهای روانی می تواند عاملی در تشدید این بیماری باشد مطالعات نشان می دهد که بین سلامت جسم و سلامت روان ارتباط معناداری وجود دارد. در نتیجه می توان به ضرورت روش های مداخله ای کاهش استرس و اضطراب برای مقابله با مشکلات جسمی و روانی حاصل از این بیماری پی برد. کاهش استرس در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس، اصولا موجب افزایش انرژی در این بیماران و محدودیت کمتر آن ها در انجام فعالیت های جسمی و روانی می شود. همچنین آن را میتوان به عنوان عاملی تاثیرگذار بر کیفیت زندگی در این بیماران در نظر گرفت. به همین جهت، هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی اختلال وابسته به استرس در بیماران مولتیپل اسکلروزیس می باشد.
روش کار: در این مطالعه مقطعی، بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس شهر تبریز که به درمانگاه فوق تخصصی مولتیپل اسکلروزیس شیخ الرئیس دانشگاه علوم پزشکی تبریز مراجعه کرده بودند بر اساس معیارهای ورود و خروج مطالعه مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات بیماران شامل سن، جنسیت، وضعیت تاهل، وضعیت تحصیلی، نوع مولتیپل اسکلروزیس ،نوع داروی مصرفی و پرسشنامه ارزیابی کننده اختلال استرس پس از سانحه( PCL-5 ) ثبت شد. جهت بررسی وضعیت استرس، اضطراب از پرسشنامه PCL-5 استفاده شد.
نتایج: نتایج مطالعه حاضر نشان میدهند که میانگین نمره استرس پس از سانحه (PTSD) در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس برابر با 37/5±85/43 بود که نشاندهنده علائم متوسط تا شدید استرس در این گروه از بیماران است. از مجموع 125 نفر شرکتکننده، 4/64 درصد (58 نفر) دارای علائم متوسط تا شدید بودند، در حالی که تنها 80/4 درصد (6 نفر) علائم بسیار شدید داشتند.