مقایسه تاثیر فاصله زمانی بین تجویز متوترکسات و کورتاژ بر عوارض درمان حاملگی اسکار سزارین
چکیده
با افزایش میزان بروز سزارین، خطرات متعاقب آن مانند حاملگی خارج از رحم (EP) نیز افزایش یافته است. یکی از انواع این حاملگیها، حاملگی اسکار سزارین (CSP) یا حاملگی انسیزیونال است که خطرات قابل توجهی را برای مادر به همراه دارد. تا به امروز، تحقیقات محدودی به طور مستقیم تاثیر فاصله زمانی بین تجویز متوترکسات و کورتاژ را بر عوارض در درمان حاملگی انسیزیونال مقایسه کرده اند. بنابراین، این کارآزمایی بالینی با هدف مقایسه تاثیر فاصله زمانی کمتر از ۴۸ ساعت و از ۴۸ ساعت تا ۷ روز بین تجویز متوترکسات و کورتاژ بر عوارض درمان حاملگی اسکار انجام گرفت.
روش ها: در این کارآزمایی بالینی 15 نفر از زنان با سن بالای 18 سال که دچار بارداری انسیزیونال شده و به مرکز آموزشی درمانی الزهرا تبریز مراجعه کرده بودند به عنوان مورد و ۱۵ نفر به صورت گذشتهنگر از موارد قبلی بارداری انسیزیونال درمان شده در این مرکز وارد این مطالعه شدند. بیماران در گروه مورد بین ۴۸ ساعت تا ۷ روز بعد از تزریق وریدی متوتروکسات تحت کورتاژ قرار گرفتند. در گروه شاهد این فاصله کمتر از ۴۸ ساعت بوده است. دو گروه از نظر عوارض کورتاژ (شامل خونریزی، آسیب احشاء،نیاز به عمل جراحی و مرگ ومیر) مورد بررسی و مقایسه قرار گرفتند.
نتایج: تفاوت معنی داری در وجود ضربان قلب جنین و دریافت پتاسیم کلرید بین گروههای مورد مطالعه وجود نداشت (p-value= 0.361). میانگین (انحراف معیار) میزان افت هموگلوبین در گروه مورد و شاهد به ترتیب (0.93) 1.۱ و (0.99) 0.6 میباشد که از این نظر نیز تفاوت معناداری بین دو گروه یافت نشد(p-value= 0.741). در هیچ یک از دو گروه آسیب احشایی رخ نداد. همچنین در هیچ یک از گروه ها نیاز به لاپاراتومی تجسسی، لاپاراسکوپی تجسسی و هیسترکتومی نشد. در هر دو گروه یک مورد نیاز به کورتاژ مجدد وجود داشت. در هیچ یک از گروه ها مرگ و میر مادر اتفاق نیفتاد.