• English
    • Persian
  • Persian 
    • English
    • Persian
  • ورود
مشاهده آیتم 
  •   صفحه اصلی مخزن دانش
  • School of Health and Nutrition
  • Theses(HN)
  • مشاهده آیتم
  •   صفحه اصلی مخزن دانش
  • School of Health and Nutrition
  • Theses(HN)
  • مشاهده آیتم
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

بررسی پایداری آنتوسیانین‌های استخراج شده از کلم قرمز با روش‌های تخلیه الکتریکی ولتاژ بالا و میدان الکتریکی پالسی به همراه حلال‌های یوتکتیک عمیق طبیعی

Thumbnail
نمایش/بازکردن
Lila Abbaspour.pdf (3.396Mb)
تاریخ
2024
نویسنده
عباسپور, لیلا
Metadata
نمایش پرونده کامل آیتم
چکیده
چکیده فارسی مقدمه و هدف کلم قرمز غذایی فراسودمند و غنی از ترکیبات زیست‌فعال مانند آنتوسیانین‌ها، پلی‌فنول‌ها، فلاونوئیدها، ویتامین‌ها و مواد معدنی است. کلم قرمز با بیش از 30 ساختار آنتوسیانین به عنوان یک سبزی غنی از آنتوسیانین در نظر گرفته می شود. فعالیت‌های حفاظت کبدی، قلبی، کلیوی و کاهندگی کلسترول از اثرات سلامت‌بخشی آنتوسیانین‌های کلم قرمز می‌باشند. استخراج مواد گیاهی بهترین منبع برای به دست آوردن مواد مغذی گیاهی زیست فعال می‌باشد که معمولا به دو روش کلاسیک و به کمک شیوه‌های نوین انجام می‌شود. در روش‌های استخراج، انتخاب حلال مناسب و متناسب با ماده شیمیایی هدف بسیار مهم است. در میان انواع حلال‌های استخراج کننده، حلال‌های یوتکتیک عمیق طبیعی به دلیل سمیّت کم، پایداری مناسب، فرّاریت و فشار بخار پایین بر حلال‌های آلی ارجح می‌باشند. علاوه بر نوع حلال، اجرای روش استخراج به کمک شیوه‌های نوین به منظور کاهش زمان استخراج و حفظ ساختار اصلی ماده غذایی از سایر اهداف توسعه روش‌های استخراج می‌باشد. هدف این پژوهش، بهینه‌سازی استخراج آنتوسیانین‌ها و پلی‌فنول‌های کلم قرمز با استفاده از پیش تیمار‌های میدان الکتریکی پالسی و تخلیه الکتریکی ولتاژبالا ، همراه با استخراج جامد-مایع با NADES است. همچنین، بررسی خواص آنتی‌اکسیدانی، پایداری حرارتی و مدت زمان نگهداری عصاره حاصل مد نظر است. مواد و روش کار در فاز اول مطالعه، استخراج عصاره کلم قرمز با استفاد از پنج NADES مختلف (گلوکز، کولین کلراید و سیتریک اسید به عنوان گیرنده پیوند هیدروژنی ، لاکتیک اسید، اگزالیک اسید، گلیسرول و اتیلن گلیکول به عنوان دهنده پیوند هیدروژنی ) انجام شد و بهترین آن بر اساس محتوای آنتوسیانین کل انتخاب شد. سپس بهترین شرایط استخراج با NADES بر اساس پارامترهای نسبت آب و حلال استخراج کننده، حجم حلال استخراج کننده، نوع هم‌زدن، زمان و دمای هم‌زدن و بر اساس محتوای آنتوسیانین کل به دست آمد. محتوای پلی‌فنول کل ، خاصیت آنتی‌اکسیدانی ، پایداری حرارتی و مدت زمان نگهداری برای نمونه‌ها اندازه‌گیری شد. در فاز دوم مطالعه، جهت بررسی اثر پیش‌تیمار‌های PEF و HVED بر راندمان استخراج، دو پارامتر تعداد پالس الکتریکی و ولتاژ بر اساس محتوای آنتوسیانین کل بهینه شدند. در مرحله آخر راندمان استخراج ترکیبات زیست فعال در نمونه‌های پیش‌تیمار شده با PEF و HVED و استخراج جامد-مایع با NADES بر اساس محتوای آنتوسیانین کل سنجیده شد. در نهایت تست‌های انجام شده در فاز اول مجددا انجام شدند. یافته‌ها بیشترین محتوای آنتوسیانین، پلی‌فنول و خاصیت آنتی‌اکسیدانی در حین استخراج با NADES کولین کلراید: اگزالیک اسید و آب با نسبت حجمی 1 به 3، در حجم mL8، تحت شرایط هم‌زدن با امواج اولتراسونیک در دمای 60 درجه سلسیوس به مدت 120 دقیقه به دست آمد. تیمار به کمک HVED با 17 پالس الکتریکی و ولتاژ V 100 در مقایسه با تیمار به کمک PEF با 222 پالس الکتریکی و ولتاژ V 100، بیشترین محتوای آنتوسیانین کل را به دست داد. تیمار به کمک HVED و استخراج با NADES، حداکثر محتوای آنتوسیانین، پلی‌فنول و خاصیت آنتی‌اکسیدانی را حاصل نمود. با افزایش دما از 60 به 90 درجه سلسیوس محتوای آنتوسیانین 18/29 % کاهش یافت. همچنین نمونه‌ها در طی مدت زمان نگهداری 60 روز در دمای یخچال 8/1 برابر پایدارتر از 60 روز نگهداری در دمای محیط بودند. نتیجه‌گیری عصاره کلم قرمز استخراج شده با NADES به عنوان حلال استخراج کننده و پیش‌تیمار به کمک HVED، به عنوان روش‌ استخراج بهبود یافته، سبز و غیر حرارتی منجر به افزایش راندمان استخراج ترکیبات زیست فعال، خاصیت آنتی‌اکسیدانی و همچنین پایداری حرارتی و مدت زمان نگهداری عصاره‌ها می‌شود. کلیدواژه‌ها: تخلیه الکتریکی ولتاژ بالا، میدان الکتریکی پالسی، آنتوسیانین‌ها، حلال یوتکتیک عمیق طبیعی، استخراج
URI
https://dspace.tbzmed.ac.ir:443/xmlui/handle/123456789/72097
Collections
  • Theses(HN)

مخزن دانش دانشگاه علوم پزشکی تبریز در نرم افزار دی اسپیس، کپی رایت 2018 ©  
تماس با ما | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

مرور

همه مخزنجامعه ها و مجموعه هابراساس تاریخ انتشارنویسنده هاعنوانهاموضوعاین مجموعهبراساس تاریخ انتشارنویسنده هاعنوانهاموضوع

حساب من

ورودثبت نام

مخزن دانش دانشگاه علوم پزشکی تبریز در نرم افزار دی اسپیس، کپی رایت 2018 ©  
تماس با ما | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV