بررسی همبستگی بین اندکس های اکسیژناسیون و ونتیلاسیون در پیش بینی مدت زمان تهویه مکانیکی در کودکان دو ماهه تا 14 ساله بستری در PICU
چکیده
بیماری های تنفسی شایع ترین علت مرگ و میر در جمعیت کودکان می باشد و نارسایی تنفسی حاد یا پیشرونده که نیاز به تنفس مکانیکی دارد، شایع ترین علت بستری کودکان در بخش مراقبت های ویژه می باشد. علارغم پیشرفت های صورت گرفته در دهه های اخیر در مورد درمان بیماری های حاد تنفسی کودکان و تنظیمات نوآورانه در تهویه مکانیکی، دستورالعمل واضح و کاملی در مورد استفاده از تهویه مکانیکی برای کودکان وجود ندارد.
هدف: بررسی همبستگی بین اندکس های اکسیژناسیون و ونتیلاسیون در پیش بینی مدت زمان تهویه مکانیکی در کودکان دو ماهه تا 14 ساله بستری در PICU
مواد و روش کار: در این مطالعه ی مقطعی و به صورت سرشماری، 56 بیمار وارد مطالعه گردیدند. اطلاعات مورد نیاز از پرونده بالینی بیماران شامل سن، جنسیت، تشخیص، زمان بستری و مدت زمان انتوباسیون، زمان اکستوباسیون، پارامترهای تهویه مکانیکی و پارامترهای گازهای خونی استخراج و در پرسشنامه های تهیه شدند. اطلاعات گازهای خونی و تهویه ای بیماران از روز اول شروع تهویه مکانیکی تا ۷ روز بعد برای محاسبه اندکس های اکسیژناسیون (OI) و ونتیلاسیون (VI) جمع آوری و محاسبه شد. نتایج حاصل مورد تحلیل آماری قرار گرفته است.
نتایج :پنومونی، شایع ترین علت بستری در بخش مراقبتت های ویژه و نیاز به انتوباسیون، در جمعیت مورد مطالعه ما بود که اغلب (82 %) ناشی از آسپیراسیون و بیماری کووید-19 بوده است. از نظر ارتباط میان سن و علت اولیه بیماری، هیچ ارتباط معنی داری میان آن ها یافت نشد. (0.096 = P) ارتباط معنی داری میان مقادیر بالاتر FiO2 و طول مدت بیشتر انتوباسیون بیماران به دست آمد. (0.001>P) مقدار PIP در هر یک از روز های ابتدایی انتوباسیون با طول مدت بررسی، ارتباط معنی داری به دست آمده است. در بررسی آماری همبستگی اندکس ونتیلاسیون و اندکس اکسیژناسیون، ارتباط معنی دار مستقیمی یافت شد. (P<0.05) در بررسی ارتباط شاخص اکسیژناسیون با طول مدت انتوباسیون، به جز در روز ششم، ارتباط معنی داری مشاهده شد. (P<0.05) به این معنی که از لحاظ آماری، با افزایش شاخص اکسیژناسیون، طول مدت انتوباسیون نیز بیشتر بوده است. در بررسی ارتباط شاخص ونتیلاسیون با طول مدت انتوباسیون، به جز در روز های چهارم و پنجم، ارتباط معنی داری مشاهده شد. (P<0.05) به این معنی که از لحاظ آماری، با افزایش شاخص ونتیلاسیون، طول مدت انتوباسیون نیز بیشتر بوده است. در هیچ یک از بیمارانی که اکستوباسیون صورت گرفته بود، نیاز به انتوباسیون مجدد نبوده است.در بررسی تاثیر مدت انتوباسیون در نتیجه نهایی به شکل ترخیص و بهبودی بیمار و یا فوت وی، از لحاظ آماری ارتباط معنی دار بسیار ضعیفی وجود داشت.