بررسی مقایسه ای بروشورهای داروهای پرمصرف ضد دیابت تولید ایران با استانداردهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
چکیده
مقدمه: برگه راهنمای دارو یک منبع اطلاعاتي در دسترس براي بيماران، پزشکان و داروسازان میباشد. چنانچه بروشورها براساس اصول صحيح و براي بيماران طراحي شوند موجب مصرف منطقي دارو خواهند شد؛ اما متاسفانه بیشتر بروشورهای داروئی از استانداردهای لازم برخوردار نیستند.
هدف: هدف این مطالعه بررسی میزان انطباق بروشورهای داروهای پرمصرف ضد دیابت تولید ایران با استانداردهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در 6 حیطه شامل رعایت اصول نگارش، اصول مربوط به توصیف دارو، ذکر منابع، هشدارها و احتیاطات، تداخلات و عوارض جانبی بود.
روشکار: در این مطالعه تعداد 110 بروشور مربوط به داروهای پرمصرف ضد دیابت از 44 شرکت داروسازی ایران، از داروخانه های مختلف سطح شهر تبریز و خوی جمع آوری شد و انطباق آنها با استانداردهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بررسی شدند. به منظور کاهش خطاهای احتمالی، مجدداً در فاصله زمانی دو هفته الی یک ماه ارزیابیها تکرار شد. بهمنظور بهدست آوردن اطلاعات کمّی، بروشورها امتیازبندی شد؛ به ازای هر معیاری که در بروشورها رعایت شده بود امتیاز یک و به عدم رعایت آن، امتیاز صفر درنظر گرفته شد.
یافتهها: میزان مطابقت کلّی بروشورها با استانداردها 81/62 درصد بود. در شش حیطه مورد بررسی، توصیف دارو با 16/79 درصد بیشترین و ذکر منابع با 40/33 درصد کمترین انطباق را با استانداردها نشان داد. هشدارها و احتیاطات 18/65 درصد مطابق استانداردها بود. تداخلات دارویی و عوارض جانبی به ترتیب با 18/53 و 38/60 درصد از استانداردها تبعیت میکرد.
نتیجهگیری: براساس نتایج بدست آمده، مشخص گردید که بروشورهای داروهای پرمصرف ضد دیابت براساس استانداردهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کیفیت مطلوب ندارد؛ بنابراین نظارت دقیق سازمان غذا و دارو در این زمینه برای اصلاح آنها توسط شرکتهای داروسازی ضروری میباشد.