Show simple item record

dc.contributor.advisorآقازاده, مرضیه
dc.contributor.authorام البنین, محسنی بدل آبادی
dc.date.accessioned2020-09-08T08:52:15Z
dc.date.available2020-09-08T08:52:15Z
dc.date.issued1399/4/8en_US
dc.identifier.urihttp://dspace.tbzmed.ac.ir:8080/xmlui/handle/123456789/62465
dc.description.abstractمقدمه: استفاده از ترکیبات بزاقی به دلیل غیرتهاجمی بودن، ابزاری مناسب جهت جایگزینی ترکیبات خونی مورد توجه قرار گرفته است. به علت اهمیت میزان فسفر و گلوکز در بسیاری از فرایندهای زیستی، این مطالعه به بررسی ارتباط سطح فسفر و گلوکز در نمونه های بزاقی و سرمی افراد دیابتی مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی تبریز می پردازد. روش کار: این مطالعه توصیفی- تحلیلی بر روی 40 نفر از بیماران مبتلا به دیابت مراجعه کننده به بخش بیماری‎های دهان دانشکده دندان پزشکی تبریز انجام شد که از این بیماران طبق پروتکل های استاندارد نمونه سرمی و بزاقی گرفته شد. داده‌ها به‌صورت میانگین (± انحراف معیار) و فراوانی (درصد) به ترتیب برای متغیرهای کمّی و کیفی ارائه شدند. برای تعیین همبستگی بین سطح سرمی و بزاقی بیومارکرها،تست پیرسون و نرم افزارSPSS 24 استفاده شد. در این مطالعه P کمتر از 05/0 % معنی دار در نظر گرفته شده است. یافته‎ها: از 40 بیمار دیابتی مورد مطالعه ما 23 نفر زن و 17 نفر مرد بودند.بر اساس نتایج این مطالعه میانگین فسفر بزاق(mg/dl 9/24)بیشتر از میانگین فسفر سرم (6mg/dl/4) بود برعکس میانگین گلوکز بزاق (45mg/dl/4)کمتر از میانگین گلوکز سرم (6mg/dl/128) بود.نتایج آزمون (P-value<0.05) Paired Samples T test نشان داد بین میانگین فسفر سرمی و بزاقی و همچنین میانگین گلوکز سرمی و بزاقی تفاوت معناداری آماری وجود دارد .(P- value<0.001) نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد بین فسفر سرمی و بزاقی رابطه همبستگی آماری وجود ندارد(05/0(P-value> اما بین گلوکز سرمی و بزاقی رابطه همبستگی مثبت آماری وجود دارد(001/0P-value<). بحث و نتیجه‎گیری: اندازه‎گیری دقیق فاکتورهای مربوط به افراد دیابتی با کمترین آسیب به بیمار از اهمیت ویژه‎ای برخوردار است. در این مطالعه مشخص شد بین گلوکز بزاق و خون افراد دیابتی رابطه آماری وجود دارد و احتمالا در آینده بتوان از نمونه بزاق برای سنجش گلوکز این افراد بهره جست.en_US
dc.language.isofaen_US
dc.publisherدانشگاه علوم پزشکی تبریز، دانشکده دندانپزشکیen_US
dc.subjectگلوکز، فسفر، بزاق، سرمen_US
dc.titleبررسی ارتباط سطح سرمی و بزاقی فسفر و گلوکز در بیماران مبتلا به دیابت مراجعه کننده به بخش بیماری‎های دهان دانشکده دندانپزشکی تبریزen_US
dc.typeThesisen_US
dc.contributor.supervisorبهرامیان, آیلا
dc.identifier.docno603419en_US
dc.identifier.callno61330en_US
dc.contributor.departmentتشخیص بیماری های دهان و دندانen_US
dc.description.disciplineدندانپزشکیen_US
dc.description.degreeدکترای عمومیen_US
dc.citation.reviewerجمالی, زهرا
dc.citation.reviewerبهلولی, سپیده
dc.citation.reviewerاسلامی, حسین
dc.citation.reviewerفتاحی, شیرین
dc.citation.reviewerسالم میلانی, امین
dc.citation.reviewerخادم نژاد, سحر


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record