بررسی علت و پیامد کودکان دچار ترومای شدید با GCS زیر ۹
چکیده
تروما از مهمترین دلایل مراجعه کودکان به بخش اورژانس و شایعترین علت ناتوانی و مرگ و میر در آنها محسوب می شود. تروما سومین علت مرگ و عامل اصلی ناتوانی در کودکان ایرانی است. کودکان به علت شـرا یط فیزیولوژیـک و فرآینـد رشد بیشتر در معرض تروما هستند. لذا هدف از انجام این مطالعه بررسی علت و پیامد کودکان دچار ترومای شدید با GCS زیر ۹ می باشد.
روشها و مواد:
در یک مطالعه مقطعی گذشته نگر به روش سرشماری، پرونده کودکان مراجعه کننده به واحد ترومای بخش اورژانس بیمارستان امام رضا، در سه ماه اول سال ۱۳۹۸ مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات مربوط به سن، جنس، زمان بروز و مکانیسم تروما، محل آناتومیک تروما، اقدامات انجام شده و پیامدها جمع آوری شد و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد آنالیز توصیفی قرار گرفتند.
یافتهها:
اطلاعات موجود در پرونده بالینی ۱۸۱۴ کودک به روش سرشماری جمع آوری و مورد بررسی قرار گرفت. (۹/۵۸ درصد) مورد بین ساعت ۱۶ تا ۲۴ مراجعه کرده بودند. حوادث رانندگی با (۳/۵۲ درصد) مورد شایع ترین مکانیسم و ناحیه سر و گردن با (۷/۳۹ درصد) مورد شایع ترین محل تروما بودند. در نهایت پیامد نهایی به صورت یکی از پنج حالت ترخیص از اورژانس ۱۳۶۱ مورد (۷۵ درصد) ، بستری در بخش تروما ۵ نفر ، بستری در بخش مراقبت های ویژه ۱ نفر، ترک بیمارستان با رضایت شخصی ۲۵۰ مورد (۱۳ درصد) و ارجاع به مرکز دیگر ۱۱۰ نفر (۶ درصد) و فرار از بیمارستان ۵۹ نفر (۳ درصد) مرگ و میر صفر نفر ثبت شد . بیشترین ترومای منجر به مرگ ترومای قفسه سینه و شکم (۳/۱۴ درصد) بود .