تهیه دهانشویه از عصاره قسمت¬های هوایی گیاه آویشن شیرازی و اولئو¬¬گم رزین کندر و ارزیابی اثرات بالینی آنها
چکیده
مقدمه: پلاک¬های دندانی مقدمه پوسیدگی¬های دندان محسوب می¬شوند و چون برداشت مکانیکی پلاک¬ها توسط مسواک حتی در بهترین حالت، به صورت کامل صورت نمی¬گیرد، لذا دهانشویه¬ها به عنوان مرسومترین روش کنترل شیمیایی پلاک¬ها مطرح می¬باشند. عوارض جانبی آزار¬دهنده کلرهگزیدین استفاده از آن را محدود نموده است. با توجه به تمایل فزاینده استفاده از فرآورده¬های گیاهی، استفاده از متون و منابع طب مکمل و سنتی می¬تواند کمک کننده باشد.
هدف: در این مطالعه اثرات درمانی دهانشویه¬های گیاهی آویشن و کندر بررسی و با دهانشویه استاندارد کلرهگزیدین موردمقایسه قرار گرفت.
روش کار و مواد: این مطالعه بالینی دو سوکور تصادفی شده، روی 140 بیمار مراجعه کننده به بخش بیماریهای دانشکده دندانپزشکی دانشگاه ارومیه (در قالب چهار گروه 35 نفری که سه گروه دهانشویه¬های گیاهی کندر، آویشن ومخلوطی ازهر دو عصاره و گروه چهارم دهانشویه کلرهگزیدین دریافت کردند) در یک بازه زمانی سه هفته¬ای انجام شد. شاخص¬های¬ پلاک، التهاب ،خونریزی لثه و رنگ دندانها در روز اول، چهاردهم و بیست و یکم مطالعه تعین و مقایسه گردیدند.
یافته¬ها: بررسی¬ها نشان داد که دهانشویه¬های گیاهی همانندکلرهگزیدین تغییر معنی¬داری در شاخص پلاک، خونریزی و التهاب لثه ایجاد کردند و تفاوت معنی¬داری از این بابت بین آنها وجود نداشت. همچنین دهانشویه¬های گیاهی از شدت رنگ و اندازه سطوح رنگی دندانها به شکل معنی¬داری کم کردند ولیکن کاهش معنی¬داری در درصد دندانهای رنگی ایجاد نشد. دهانشویه کلرهگزیدین به شکل معنی¬داری شدت، وسعت و درصد رنگ دندانها را افزایش داد.
نتیجه¬گیری: هر سه دهانشویه گیاهی کارایی درمانی مناسب دارند ولی با توجه به بیشترین میزان رضایتمندی( 94 درصد) و کمترین عارضه جانبی در دهانشویه آویشن و نبود تفاوت معنی¬دار در تاثیر دهانشویه¬های گیاهی مورد مطالعه با همدیگر، به نظر میرسد که دهانشویه آویشن به تنهایی نتایج مورد دلخواه را تامین میکند و ترکیب آن با عصاره کندر ارجحیت خاصی ندارد.