بررسی نگرش پزشکان نسبت به آزمایشها و فرآیندهای غیرضروری در سیستم مراقبت سلامت: یک مطالعه موردی در شهر تبریز
Abstract
مقدمه و هدف: ارائه خدمات غیرضروری در نظامهای سلامت شایع، هزینهبر و حتی مضر است و پیشگیری از اینگونه خدمات و ارائه خدمات ضروری میتواند تأثیرات زیادی بر کاهش هزینهها و افزایش کیفیت خدمات داشته باشد. آگاهی از نگرش پزشکان دراینباره بیشک میتواند به طراحی برنامههای مناسب جهت جلوگیری از هدر رفت منابع کمک کننده باشد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی نگرش پزشکان شاغل در بخش سلامت در شهر تبریز نسبت به استفاده از آزمایش ها و فرآیندهای غیرضروری هست.
روش پژوهش: پژوهش حاضر از نوع مقطعی هست. جامعه مورد مطالعه کلیه پزشکان شاغل در بخش سلامت بودند که به امر ارائه خدمت مشغول بودند. نمونهگیری با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی انجام شد. دادهها در یک مقطع زمانی 6 ماهه جمعآوری گردید. دادههای جمعآوریشده وارد نرمافزار SPSS نسخه 22 شد و فراوانی یا میانگین هر یک از ابعاد پرسشنامه گزارش گردید.
یافتهها: اکثریت پزشکان وجود خدمات غیرضروری را در سیستم سلامت ایران یک مشکل جدی برشمردهاند. اکثریت توجه به ایمنی بیمار را به عنوان مهمترین دلیل خود برای عدم تجویز یک خدمت غیرضروری بیان کردهاند. بااینوجود بیشتر جامعه مورد مطالعه بیان کردهاند که اگر بیماری به تجویز یک خدمت غیرضروری اصرار کند آنان آن خدمت را همراه با توصیههای لازم تجویز میکنند. اکثر پزشکان معتقدند صرف زمان بیشتر با بیماران و صحبت کردن در مورد تستها یا پروسیجرهای جایگزین در کاهش خدمات غیرضروری مؤثر است.
نتیجهگیری: استفاده از تستها و پروسیجر های غیرضروری در نظام سلامت ایران مشکلی بسیار جدی است که علاوه بر به آسیب به بیماران باعث تحمیل هزینههای گزاف هم بر بیماران و هم بر دولت میشود. لذا با دانستن دلایل اینگونه خدمات ازنظر پزشکان و افزایش آگاهیهای مردم میتوان راههای پیشگیری و بهبود در این زمینه را ارائه داد.