طراحی و ارزیابی نقش سامانه پرسش و پاسخ در تبادل اطلاعات دربین پزشکان دانشگاه علوم پزشکی تبریز
Abstract
چکیده
مقدمه: از آنجایی که پزشکان برای رسیدن به جواب سوال خود با توجه به نداشتن زمان کافی، نمی-توانند دقیقا پاسخ مورد انتظار خود را از لیست مستندات ارایه شده توسط موتورهای جستجو پیدا کنند، استفاده از سامانه پرسش و پاسخ می¬تواند مسیر رسیدن به پاسخ مورد نظر را هموارتر کرده و پزشکان سریعتر به پاسخ مناسب می¬رسند. هدف این مطالعه طراحی و ارزیابی سامانه پرسش و پاسخ برای پزشکان دانشگاه علوم پزشکی تبریز می¬باشد.
روش پژوهش: پژوهش توصیفی- توسعه¬ای بود، برای تعیین ویژگی¬های سامانه از چک لیست استفاده شده است. پس از تعیین ویژگی¬ها، سامانه بر بستر پایگاه داده MySQL و با استفاده از زبان طراحی وب PHP طراحی و در فضای وب بارگزاری شد. در نهایت سامانه با 59 نفر از پزشکان و دانشجوبان پزشکی و اعضای هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تبریز مورد ارزیابی قرار گرفت. نمونه¬ها با توجه به فعالیت هرکدام از کاربران پزشکی در سامانه پرسش و پاسخ انتخاب شدند. ابزار اندازه¬گیری این تحقیق پرسشنامه می¬باشد. روایی آن مورد تایید می¬باشد. محاسبات و تحلیل داده¬ها در این پژوهش به کمک دو نرم¬افزار Spss22 و Excel 2013 انجام شده است.
یافته¬ها: نیازهای اطلاعاتی کاربران و تعیین ویژگی¬های سامانه با استفاده از چک لیست محقق ساخته مورد بررسی قرار گرفت. سنجه¬ «دسترسی سامانه با استفاده از نرم افزار موبایل» بیشترین فراوانی و سنجه¬ «ارایه آمار از تعداد بازخوردها درمورد یک سوال» کمترین فراوانی را در بین ویژگی¬های سامانه به خود اختصاص داد. کاربران در پرسشنامه تبادل اطلاعات برای ارزیابی سامانه به محور «راحتی دسترسی به سامانه» بیشترین امتیاز و «هماهنگی عناصر اطلاعاتی در سامانه» کمترین امتیاز را به سامانه اختصاص دادند.
نتیجه¬گیری: نتایج حاصل از بررسی¬ها در این مطالعه نشان داد که اشتراک دانش و ارسال اطلاعات، مشارکت اجتماعی و همکاری بین کاربران را بهبود می¬بخشد. پزشکان برای حل مشکلات خود می¬توانند از سامانه و با دسترسی راحت با دیگر همکاران فعال در سامانه به اطلاعات مورد نیاز خود دست یابند.