بررسي ارتباط dmftباالگوي تغذيه نوزادي، زمان رويش دندان هاي شيري واولين مراجعه به دندانپزشك دركودكان ٣-٦ ساله تبريز در سال1397
چکیده
پوسیدگی دندان یکی از مشکلات بزرگ جوامع بشری وشایع ترین بیماری مزمن عفونی است که در دوران کودکی نیز ایجاد می شود.پوسیدگی به عنوان یک بیماری مالتی فاکتوریال شناخته می شود که عوامل متعددی در ایجاد ان نقش دارند.به صورت کلی بر اساس تئوری اسیدوژنیک پوسیدگی دندان بر اثر 3 فاکتور میزبان-میکروارگانیسم-رژیم غذایی به وجود می اید. والدین به خصوص مادران درخصوص چگونگی بروز و پیشرفت پوسیدگی های دندانی و تاثیر ان در سلامت و رشد کودک آگاهی کافی ندارند.با توجه به اهمیت دندان های شیری در سلامت کودک شناخت صحیح وضعیت دندانی و نیازهای درمانی این گروه به عنوان پیش نیاز مهم برنامه ریزی های بهداشتی درمانی کشور می باشد.
روش کار: این مطالعه به صورت مقطعی برروی 217 کودک 3-6 ساله شهرتبریز در سال 1397 انجام شد.نمونه گیری به صورت تصادفی ساده انجام پذیرفت.جامعه هدف کودکان 3-6 ساله بود که ساکن شهر تبریز بوده وطی نیمه اول سال 97 به بخش کودکان دانشکده مراجعه کردند.داده ها از طریق معاینه بالینی دندان های شیری وثبت وضعیت دندان ها وتکمیل پرسشنامه جمع آوری شد.مقدارdmftکودکان بر اساس مجموع دندان های دارای پوسیدگی وازدست رفته یا ترمیم شده به علت پوسیدگی محاسبه شد.تشخیص پوسیدگی بر اساس وجود زبری و نرمی,کدورت,ایجادحفره در سطح و تغییر رنگ دندان به قهوه ای یا خاکستری انجام شد.
نتایج و یافته ها:به منظورمقایسه dmftدر زیرگروه ها آزمون کولموگروف اسمیرنوف انجام شدونتایج نشان داد مقادیر dmftدارای توزیع غیرنرمال هستندو در نتیجه از ازمون های ناپارامتری استفاده شد.
نتیجه گیری نهایی: این مطالعه نشان داد که پوسیدگی دندان تحت تاثیر مصرف شیرمادرقرارنمی گیرد وحتی در کودکانی که شیرمادرمصرف کرده بودند میزان dmftپایین تر گزارش شد.درضمن کودکانی که شیرآن ها حاوی ترکیبات افزودنی قندی بود dmft بالاترداشتند. همچنین مشخص گردید سن,نوع شیرتغذیه, ترکیبات قندی در شیرواولین زمان مراجعه به دندانپزشک در میزان dmftتاثیرمعنادار داشته و بقیه عوامل تاثیرمعنادار نشان ندادند.