مقایسه اثر فرآورده برگرفته از طب سنتی ایرانی ( بر پایه تخم کرفس و انیسون) با متفورمین بر اولیگومنوره (احتباس طمث) بیماران مبتلا به سندرم تخمدان پلیکیستیک
چکیده
مقدمه: سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOs) و الیگومنوره ناشی از آن اثرات مختلف سایکولوژیک و غیر سایکولوژیک بر سلامت زنان دارد. گیاهان دارویی یکی از استراتژیهای پیشنهادی برای درمان است.
هدف: هدف این مطالعه بررسی اثر فرآورده طب ایرانی بر اولیگومنوره بیماران PCOs و مقایسه آن با متفورمین بوده است.
روش کار: این مطالعه یک کارآزمایی بالینی سه سوکور تصادفی کنترل شده بوده که در آن 72 بیمار 18 تا 40 ساله مبتلا به الیگومنوره در زمینه PCOs به صورت تصادفی به دو گروه 36 نفره دریافت کننده فرآورده طب ایرانی و متفورمین تقسیم شدند. گروه دریافت کننده فرآورده طب ایرانی، دو هفته روزانه 4.5 گرم پودر تخم کرفس و انیسون (6 کپسول منقسم در 3 وعده) و در سایر روزهای ماه و ایام خونریزی قاعدگی کپسول پلاسبو (3 عدد روزانه) استفاده و بعد از پاکی، فرآورده مجدد مصرف گردید. در گروه متفورمین، به مدت 2 هفته روزانه 1500 میلی¬گرم پودر متفورمین به صورت 6 کپسول منقسم در 3 وعده تجویز و در سایر روزهای ماه و ایام خونریزی، یک کپسول حاوی 500 میلی¬گرم متفورمین مصرف شد. این پروسه 3 دوره تکرار گردید. وقوع مرتب خونریزی قاعدگی، تغییرات تستوسترون و LH/FSH در پایان ماه سوم بررسی گردید.
یافته¬ها: میانگین (انحراف معیار) سن و شاخص توده بدن بیماران، 26.5(6.1) و 26.4(3.5) بود. قاعدگی در 58.3% از بیماران گروه گیاهی و 25% گروه متفورمین به طور مرتب رخ داد (P<0.01) و میانگین (انحراف معیار) تعداد پریود در ماه بیماران گروه گیاهی افزایش معنی¬دار داشت (P=0.001). همچنین کاهش معنی¬دار تستوسترون (P=0.005) و LH/FSH (P=0.002) بدون عوارض جانبی جدی در گروه گیاهی مشاهده گردید.
نتیجه¬گیری: فرآورده طب ایرانی در درمان اولیگومنوره بیماران PCOs در مقایسه با متفورمین برتری داشته و به نظر میرسد این فرآورده گیاهی بتواند جایگزین متفورمین در درمان این بیماران باشد.