بررسی ساختارهای ارائه خدمات سالمندی در جهان و ارایه الگوی مناسب ادغام یافته برای ایران
چکیده
مقدمه و هدف: در دهههای اخیر کشور ایران با 2/8 درصد جمعیت بالای 60 سال در حال مواجه شدن با پدیده سالمندی است. در بسیاری از کشورهای توسعهیافته سالمندان خدمات یکپارچهای دریافت میکنند و به علت مشخص شدن وظیفه هرکدام از ارگانها؛ این گروه در دریافت خدمات سالمندی دچار سردرگمی نمیشوند، صاحبنظران و متخصصین سلامت برای درک صحیح سالمندان و مراقبین آنها، بر فرایندهای مراقبت و پیشگیری از آسیبهای جسمی روانی مرتبط، در ادغام خدمات سالمندی استانداردشده تأکیددارند. این مطالعه بهمنظور بررسی نظام ارائه خدمات سالمندان با توجه به ساختارها و الگوهای خدمات سلامت در سراسر دنیا و خدمات ارائهشده توسط سازمانهای متولی امر سالمندان در کشور ایران بهمنظور ارائه الگوی پیشنهادی برای سالمندان ایرانی طراحیشده است.
روش تحقیق: مطالعه حاضر در پنج مرحله (1. مرور نظام مند منابع علمی با هدف شناسایی خدمات سلامت سالمندی در جهان و ارائه یک ساختار جامع 2. تجزیه و تحلیل ساختارهای ارائه خدمات سلامت سالمندی در ایران 3. تحلیل شکاف و تطبیق ساختار ارائه خدمات سلامت سالمندی در ایران با ساختار جامع 4. ارائه ساختار جامع عملیاتی برای خدمات سلامت سالمندی در کشور 5. بررسی قابلیت اجرایی ساختار پیشنهادی در کشور بر اساس نظرات افراد صاحب نظر) بهمنظور بررسی خدمات سالمندی ارائهشده در سطح جهان و ایران و بررسی نظرات صاحبنظران این حوزه در خصوص ارائه خدمات سالمندی، با تدوین الگوی پیشنهادی ساختاریافته، متناسب با شرایط کشور ایران صورت گرفت.
نتایج: یافتههای اصلی این پژوهش به چهار حیطه کلی خدمات پیشگیری، خدمات درمانی، خدمات توانبخشی، خدمات حمایتی ارائهشده به سالمندان بودند. مقایسه خدمات سلامت سالمندی کشور ایران با خدمات و الگوهای شناساییشده در سطح جهان نشاندهنده نواقص و کمبودهای بسیاری، خصوصاً در مراقبت منزل در همه سطوح خدماتی، مراقبتهای بیمارستان و بعد از ترخیص از آن وجود داشت که نیاز به بازبینی و تغییرات خدمات ارائهشده برای سالمندان کشورمان میباشد.
نتیجهگیری: با توجه به افزایش چشمگیر جمعیت سالمندی بایستی بازبینی و اعمال تغییرات ضروری در برنامه مدیریت و خدمات سلامت سالمندی کشور انجام گیرد.