فرآیند ترک خدمت پرستاران: یک مطالعه نظریه پایه
Abstract
مقدمه: ترک خدمت و کمبود پرستاران موجب بروز مشکلاتی برای سیستم مراقبت بهداشتی از لحاظ هزینه، توانایی مراقبت از بیماران و کیفیت مراقبت می شود. بنابراین مطالعه حاضر با هدف کاوش فرایند ترک خدمت پرستاران انجام گرفت.
روش کار: فرآیند ترک خدمت پرستاران با رویکرد گراندد تئوری در سال 94-92 مورد مطالعه قرار گرفت. مشارکت کنندگان اصلی، پرستاران با سوابق كاري و سمت-هاي باليني متفاوت بودند. شیوه انتخاب مشارکت-کنندگان با استفاده از نمونه گیری هدفمند آغاز و تا رسیدن به اشباع داده ها به صورت نظری ادامه یافت. روش جمع آوری داده ها، مصاحبه باز بدون ساختار بود. در مجموع 26 مورد مصاحبه با 23 نفر مشارکت کننده انجام شد و داده ها بر اساس روش کوربین و استراوس (2008) تجزیه و تحلیل گردید.
یافته ها: بنا بر تجربیات مشارکت کنندگان، سه طبقه اصلی "مسیرهای انتخاب پرستاری"، "وجهه ی اجتماعی حرفه ی پرستاری" و "فرهنگ و ساختار بالین" عوامل زمینه ای تأثیرگذار بر چگونگی ترک خدمت پرستاران را تشکیل داد. "فرصت های محدود پیشرفت و ارتقاء"، دغدغه اساسی روانی اجتماعی مشارک کنندگان بود. "خودیاری" و "انفعال جویی" گام های فرآیند اتخاذ شده توسط مشارکت کنندگان برای غلبه بر تمایل به ترک بالین بود که با پیامدهای "نقصان تعهد حرفه ای" و "پایبندی" همراه بود. "عدم تطابق انتظارات فرد با انتظارات سازمان: خود توانمندسازی برای رهایی" طبقه مرکزی مطالعه را تشکیل می داد.
نتیجه گیری: با توجه به مسیرهای ورود به پرستاری، وجهه اجتماعی حرفه پرستاری و فرهنگ و ساختار بالین، فرآیند ترک خدمت پرستاران حاصل عدم تطابق انتظارات فردی در مقابل انتظارات سازمانی و بکارگیری راهبردهای خودیاری و انفعال جویی بود. شناسایی این فرآیند، عوامل تأثیرگذار و پیامدهای حاصل از آن در شناسایی مشکلات موجود و ارائه راهکارهایی در جهت حل آن ها کمک کننده خواهد بود. مدیران پرستاری می توانند از یک سو با بهبود شرایط کاری پرستاری و فرهنگ سازی و شناساندن این حرفه مقدس در جامعه و از سوی دیگر با رفتارهای توانمند-کننده و حمایتی و ایجاد فرصت های رشد و توسعه حرفه-ای به ماندگاری پرستاران کمک نموده و به بهبود کیفیت مراقبت ها دست یابند.
واژگان کلیدی: گراندد تئوری، ترک خدمت، پرستاران، تحقیق کیفی