بررسی بیان نابجای مارکرهای نورواندوکرین در ملانوما و ارتباط آن با stage بیماری
چکیده
موارد نادری از ملانوم با بیان نابجای مارکرهای نورواندوکرین گزارش شده است. با توجه به مطالعات کم انجام شده در این زمینه و عدم وجود همبستگی با پیش آگهی بیماری و براساس جستجو در پایگاه های مختلف علمی تاکنون مطالعه ای تحت عنوان بررسی بیان نابجای مارکرهای نورواندوکرین در ملانوما و ارتباط آن با Stage بیماری در دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام نشده است بنابراین هدف از انجام مطالعه حاضر بررسی بیان نابجای مارکرهای نورواندوکرین در ملانوما و ارتباط آن با Stage بیماری می باشد.
روش کار: این مطالعه به صورت مقطعی از نوع گذشته نگر در دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام شد. جهت جمع آوری اطلاعات پروندههای پاتولوژی آرشیو شده در بیمارستان سینا دانشگاه علوم پزشکی تبریز ، در مورد نمونه های ملانوم بین سالهای ۱۳۹۷ تا 1402 که نمونه پاتولوژی آنها با استفاده از لام های H&E و IHC تایید شده است، استفاده شد. بلوک های پارافین بعد از جمع آوری با تکنیک ایمونوهیستوشیمی از نظر آنتی ژن های سیناپتوفیزین، کروموگرانین و cd 56 رنگ آمیزی و بررسی شد. اطلاعات بالینی با بررسی پرونده الکترونیکی پزشکی به دست آمد.
روش کار: این مطالعه به صورت مقطعی از نوع گذشته نگر با هدف بررسی بیان نابجای مارکرهای نورواندوکرین در ملانوما و ارتباط آن با Stage بیماری در دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام شد. جهت جمع آوری اطلاعات پروندههای پاتولوژی آرشیو شده در بیمارستان سینا دانشگاه علوم پزشکی تبریز ، در مورد نمونه های ملانوم بین سالهای ۱۳۹۷ تا 1402 که نمونه پاتولوژی آنها با استفاده از لام های H&E و IHC تایید شده است، استفاده شد. بلوک های پارافین بعد از جمع آوری با تکنیک ایمونوهیستوشیمی از نظر آنتی ژن های سیناپتوفیزین، کروموگرانین و cd 56 رنگ آمیزی و بررسی شد. اطلاعات بالینی با بررسی پرونده الکترونیکی پزشکی به دست آمد. اطلاعات ناقص با پیگیری از مدارک پزشکی یا از طریق تماس تلفنی به دست آمد.
نتایج: از تعداد 64 پرونده بررسی شده در این مطالعه، 33 بیمار (6/51 %) مرد و 31 بیمار (4/48 %) زن بودند و دامنه سنی بیماران از 17 تا 89 سال با میانه 5/60 سال بود. نوع نمونه در 48% بیوپسی و در 51% اکسیزیونال بود. اکثریت نمونهها (78%) اولیه و 21% از موارد Distant recurrence بودند. در بین زیرگروههای بافتشناسی، Epithelioid با 75% بیشترین فراوانی را داشت. مراحل بیماری شامل 25% مرحله 2B و 18% مرحله 4 شامل بیشترین فراوانی بودند. بررسیهای ایمونوهیستوشیمیایی نشان داد که 9% از بیماران بیان مثبت مارکر Synaptophysin و 17% بیان مثبت مارکر Chromogranin داشتند. بیان نابجای مارکرهای ایمونوهیستوشیمیایی CD56، Synaptophysin و Chromogranin ارتباط معنیداری با مرحله بیماری، ویژگیهای بالینی و دموگرافیک بیماران مبتلا به ملانوما نداشته است.