مختصات روان سنجی مقیاس جنسیت گرایی و ترنس فوبیا (GTS)
Abstract
تعصب و تبعیض علیه افراد ترنسجندر (به عنوان مثال، ترنس فوبیا) فراگیر است و نشان داده شده است که اثرات مخربی بر سلامت جسمانی (مانند سوء مصرف مواد و سایر رفتارهای خودآزاری) و روانی (مانند افسردگی و افکار خودکشی) کسانی که هدف قرار گرفته اند، دارد. در همین راستا مطالعه حاضر با هدف اعتبار و روایی سنجی مقیاس جنسیت گرایی و ترنس فوبیا در جمعیت دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام گرفت.
روش کار و مواد: ابتدا مقیاس جنسیت گرایی و ترنس فوبیا (GTS) توسط محقق و همکاران ترجمه شده و با تایید اساتید حوزه مربوطه و دو نفر از اساتید زبان انگلیسی نهایی شد. بعد از آماده سازی مقیاس، محققان با مراجعه به دانشکده ها و انجام هماهنگی های لازم با مسئولین، آن را در میان دانشجویان داوطلب اجرا کردند. پس از جمع آوری اطلاعات، داده ها وارد کامپیوتر شده و با استفاده از نرم افزارهای SPSS و لیزرل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. در نهایت مقادیر شاخصهای روایی و پایایی مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ها: تعداد دانشجویان دختر شرکت کننده در پژوهش 204 نفر و تعداد پسران 214 بود. میانگین سنی و انحراف استاندارد نمونه در دو جنس دختر و پسر به ترتیب (93/1) 73/23 و (12/2) 71/23 به دست آمد. محاسبه ضرایب آلفای کرونباخ برای بررسی همسانی درونی خرده مقیاسهایTransphobia/genderism 89/0و برای خرده مقیاس Gender-bashing 83/0 به دست آمد. این شاخص برای کل GTS ضریب بالای 91/0 را نشان میدهد. بین خرده مقیاسهای دوگانه GTS همبستگی بالایی وجود دارد و معناداری در سطحی بالا بیان کننده این بود که GTS روایی سازه مطلوبی دارد. شاخصهای برازش مدل دو عاملی GTS دلالت بر برازش مطلوب آن داشتند.