تعیین ارتباط بی دردی رمیفنتانیل با افسردگی پس از زایمان و تجربه زایمان در زنان مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی طالقانی تبریز
Abstract
چکیده:
مقدمه و هدف: درد یک عامل خطر شناخته شده برای بروز افسردگی پس از زایمان است. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بیدردی رمیفنتانیل با افسردگی پس از زایمان و تجربه زایمان در زنان ایرانی انجام شده است.
مواد و روش ها: این مطالعهی کوهورت آینده نگر بین 200 مادر زایمان کرده به روش واژینال در بیمارستان طالقانی تبریز، ایران در سال 1402 انجام شد. از پرسشنامه های افسردگی پس از زایمان ادینبورگ و تجربه زایمان جهت بررسی پیامدها استفاده شد. جهت مقایسه تجربه زایمان و افسردگی پس از زایمان در زنان گروه مواجهه (دریافتکننده رمی فنتانیل) و غیرمواجهه به ترتیب از آزمون تی مستقل و منویتنییو استفاده شد.
یافته ها: نظر مشخصات فردی-اجتماعی در بین شرکت کنندگان بر اساس آزمون مجذور کای تفاوت آماری معنی دار به تفکیک گروه ها نشان نداد. تفاوت آماری معنیداری بین گروه مواجهه و غیر مواجهه از نظر میزان افسردگی پس از زایمان وجود داشت (002/0=P). مقایسه نمره کل تجربه زایمان در بین دو گروه مطالعه نشان داد که میانگین نمره تجربه زایمان در گروه مواجهه 93/2 (43/3) و در گروه غیر مواجهه 87/2 (26/0) بود که بر اساس آزمون ANCOVA و با تعدیل متغیر کنترل بر روی زایمان بین دو گروه تفاوت آماری معنی داری وجود نداشت (251/0=P).
نتیجه گیری: نتایج مطالعه نشان دهنده ی کاهش نمره ی افسردگی پس از زایمان و افزایش نمره ی تجربه زایمان در بین زنان دریافت کننده رمیفنتانیل در مقایسه با زنان بدون دریافت بیدردی حین لیبر بود. یافتهی این مطالعه به اهمیت استفاده از بی دردی با استفاده از داروی رمیفنتانیل به عنوان یکی از گزینه های پیشگیری از افسردگی پس از زایمان و ایجاد تجربه مثبت زایمان اشاره دارد. پیشنهاد می شود برای دستیابی به یافتههای دقیق تر، مطالعات کارآزمایی بالینی انجام شود.