نگرش، نیازها و درک از دریافت مراقبت تسکینی از دیدگاه کودکان مبتلا به سرطان و مادران آنها در مرکز آموزشی درمانی مردانی آذر 1403-1402
Abstract
چکیده:
زمینه و هدف: یکی از جنبههای مهم مراقبت در بخش انکولوژی کودکان، مراقبت تسکینی است. باتوجه به افزایش شیوع سرطان و اهمیت بهبود کیفیت زندگی کودکان مبتلا به سرطان و والدین آنها، مراقبت تسکینی به یک موضوع مهم تبدیل شده است. این نوع مراقبت در حیطه کودکان، مراقبتی بیمارمحور و خانواده محور است که بر تسکین علائم، درد، رنج و استرس ناشی از بیماری تمرکز دارد(1). لذا این مطالعه با هدف تعیین نگرش، نیازها و درک از دریافت مراقبت تسکینی از دیدگاه کودکان مبتلا به سرطان و مادران آنها در مرکز آموزشی درمانی مردانی آذری انجام گرفته است.
روش: مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی- مقطعی است که نمونههای آن 210 کودک مبتلا به سرطان در محدوده سنی 12-6 ساله بستری در بخش انکولوژی بیمارستان مردانی آذری و مادران آنها بودند. در این مطالعه از ابزار تدوین شده توسط Levine و همکاران (2017) استفاده شد. سوالات این پرسشنامه، نگرش، نیازهای مراقبتی و درک از دریافت مراقبتهای تسکینی را از دیدگاه کودکان مبتلا به سرطان و والدین آنها بررسی کرده و نتایج بصورت درصد و فراوانی گزارش شده است. در مطالعه حاضر، سوالات پرسشنامه به روش مصاحبه توسط محقق، از کودکان و مادران پرسیده شد. دادههای جمع آوری شده با استفاده ازنرم افزار spss نسخه 21 و آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، فراوانی و درصد) تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: نتایج نشان داد میانگین سنی کودکان 25/9 سال بود و 8/54 درصد آنها پسر بودند. همچنین میانگین سنی مادران 9/35 سال بود. بیشترکودکان نگرش مثبت اما بیشتر مادران نگرش خنثی ﺩﺭ ﻣﻮﺭﺩ ﻣﺮﺍﻗﺒﺖ ﺗﺴﮑﯿﻨﯽ داشتند. یک ماه پس از شروع درمان، بیش از 30درصد کودکان معتقد بودند به میزان زیادی از اضطراب و عصبی بودن رنج کشیدند و بیش از 27 درصد مادران معتقد بودند که کودکان به میزان زیادی از تهوع، از دست دادن اشتها و اضطراب و عصبی بودن رنج کشیدند. بیش از 70 درصد کودکان و مادران معتقد بودند که تیم مراقبتی برای درد، تهوع و از دست دادن اشتهای کودکان خیلی تلاش کردند. بیش از 50 درصد کودکان و مادران معتقد بودند علائم درد، تهوع و از دست دادن اشتها در کودکان به خوبی کنترل شده و بیش از 40 درصد آنها معتقد بودند که اضطراب و عصبی بودن کودکان اصلا کنترل نشده بود.
نتیجه: نتایج مطالعه نشان داد که دریافت مراقبت تسکینی در طول درمان، مفید بوده و باعث کاهش بار علائم و افزایش کیفیت زندگی کودکان میشود و خنثی بودن نگرش مادران نسبت به مراقبت تسکینی احتمالا بیانگر این است که مادران شرکتکننده در مطالعهی ما نیاز به آموزش و درک بهتری نسبت به مراقبت تسکینی دارند.