تأثیر منیزیوم بر افسردگی، کیفیت خواب و کیفیت زندگی زنان یائسه: یک کارآزمایی تصادفی کنترل شده سهسوکور
Abstract
چکیده
مقدمه: یائسگی یک دورهی مهم از زندگی زنان میباشد که زنان یک سری علایم مشکلسازی مانند گرگرفتگی، تعریق شبانه، اختلال خواب یا بیخوابی، اختلالات خلقی (افسردگی و اضطراب) و زوال شناختی را تجربه میکنند. زنان در دوران یائسگی بیشتر از قبل از یائسگی مستعد افسردگی و اختلالات خواب هستند که این علایم همراه با خود یائسگی میتوانند کیفیت زندگی زن یائسه را تحت تأثیر قرار بدهند و با توجه به افزایش طول عمر تخمین زده میشود که زنان یک سوم عمر خود را در دوران یائسگی بگذرانند. هدف از این مطالعه تعیین تأثیر منیزیوم بر افسردگی، کیفیت خواب و کیفیت زندگی زنان یائسه میباشد.
مواد و روشها: این کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده بر روی 82 زن یائسه واجد پرونده در مراکز سلامت شهر تبریز-ایران در سال 2023 انجام گرفت. مشارکت کنندگان با روش بلوک بندی تصادفی به دو گروه مداخله (41=n) و کنترل (41=n) تخصیص یافتند. منیزیوم یا پلاسبو به تعداد 90 عدد برای مدت 12 هفته، روزانه یک عدد به دو گروه مداخله و کنترل داده شد. از پرسشنامه-های افسردگی بک، کیفیت خواب پیتزبورگ و کیفیت زندگی اختصاصی یائسگی برای جمع آوری اطلاعات استفاده گردید. از آزمون های تی مستقل و من ویتنی یو برای مقایسه پیامدها در بین دو گروه استفاده شد.
یافتهها: بین دو گروه تفاوت معنی دار آماری از نظر مشخصات دموگرافیک و نمرات پایه افسردگی، کیفیت خواب و کیفیت زندگی وجود نداشت (05/0=P). پس از اتمام مداخله نیز، تفاوت آماری معنیداری بین دو گروه از نظر میانگین نمرهی کیفیت خواب (199/0=P) و کیفیت زندگی زنان یائسه (167/0=P) وجود نداشت، اما از نظر نمرهی افسردگی تفاوت معنیداری بین دو گروه وجود داشت و میانگین نمره افسردگی در گروه منیزیم به طور معنی داری کمتر از گروه پلاسبو بود (015/0=P).
نتیجهگیری: یافتهها حاکی از تأثیر مثبت مکمل منیزیم بر افسردگی در زنان یائسه بود، اما تاثیری بر بهبود کیفیت خواب یا کیفیت زندگی آنها نداشت، با این حال، انجام کارآزمایی¬های بالینی بیشتر برای انجام نتیجهگیری قطعی در این زمینه ضروری است.