تغییرات فصلی فلوی کرونری بر اساس گریدبندی Flow TIMI در بیماران با انفارکتوس حاد میوکارد تحت آنژیوپلاستی کرونر اولیه
Abstract
دمای محیط می تواند نقش بسیار مهمی در پاتوژنز AMI داشته باشد. پاسخ اتونومیک به سرما منجر به افزایش کار قلبی به علت افزایش نیاز به اکسیژن، افزایش تون سمپاتیک و مقاومت عروقی بیشتر می گردد که می تواند باعث ایجاد حوادث ناخواسته نیز گردد.سیستم های نمره دهی متعدد از نظر تشخیص – درمانی برای STEMI مطرح شده که به تصمیم گیری کمک می کند که یکی از آنها TIMI فلو گرید است که براساس خونرسانی به عروق کرونر از نمره ۰تا ۳ می باشد. هدف از این مطالعه، ارزیابی تغییرات فصلی فلوی کرونری بر اساس TIMI فلو گرید در بیماران با انفارکتوس حاد میوکارد تحت آنژیوپلاستی کرونر اولیه می باشد.
مواد و روش ها: در این مطالعه بیماران با تشخیص انفارکتوس حاد میوکارد که تحت آنژیوپلاستی کرونر اولیه قرار گرفته اند، وارد مطالعه شدند. اطلاعات بیماران شامل سن، جنس، سابقه بیماری قبلی، نوع انفارکتوس، نتایج آنژیوپلاستی اعم از تعداد رگ درگیر، رگ های درگیر و نوع درمان انتخاب شده برای بیمار، طول مدت بستری، پیامد بیمار و TIMI فلو گرید ثبت شدند.
یافته ها: از بین ۴۰۰ بیمار با انفارکتوس حاد میوکارد در طول یک سال، بین Timi فلو گرید و فصل مراجعه، از نظر آماری رابطه معنی داری مشاهده شد به طوری که در فصول سرد فراوانی گرید بالا بیشتر بود .۶۶ درصد بیماران در فصول سرد سال مراجعه داشته و همچنین به طور معنی داری در هر دو فصل گرم (۴/۷۹ درصد) و سرد (۲/۷۴ درصد) سال بیشتر موارد AMI مربوط به جنسیت مذکر بود. در خصوص سایر ویژگی های جمعیت شناختی بیماران تفاوتی بین فصول گرم و سرد سال مشاهده نشد. از نظر علائم حیاتی بدو مراجعه بیماران، میانگین فشار خون سیستولی بیماران مراجعه کننده در فصول سرد سال به طور معنی داری بالاتر از بیماران مراجعه کننده در فصول گرم سال بود ولی تفاوتی از نظر تعداد ضربان قلب و EF مشاهده نشد. بیشترین فراوانی نوع AMI به ترتیب مربوط به Inferior MI و Anterior MI بود؛ که به طور معنی داری فراوانی Anterior MI در فصول گرم سال بیشتر (۶/۲۰ درصد در مقابل ۹/۱۵ درصد؛ ۰۱۲/۰p=) و در مقابل فراوانی موارد Inferior MI در فصول سرد سال بیشتر بود (۲/۳۵ درصد در مقابل ۲۵ درصد؛ ۰۲۳/۰p=). فراوانی درگیری LCX در فصول سرد به طور معنی داری بیشتر از فصول گرم سال بود (۵/۴۵ درصد در مقابل ۴/۳۲ درصد؛ ۰۰۸/۰p=). به طور معنی داری فراوانی موارد مورتالیته در فصول سرد بیشتر از فصول گرم بود (۵/۴ درصد در مقابل ۹/۲ درصد؛ ۰۳۴/۰p=).