مقایسه اثر کپسول روغن گل مغربی با میزوپروستول برای آمادگی سرویکس قبل از هیستروسکوپی در زنان بدون سابقه زایمان واژینال، یک کارآزمایی بالینی یک سو کور
Abstract
هیستروسکوپی بعنوان روش کم تهاجمی در ارزیابی حفره رحم به یک روش تشخیصی و درمانی ضروری تبدیل شده است. یکی از مشکلات عمده جراحی هیستروسکوپی مشکل در ورود لوپ هیستروسکوپ در کانال دهانه رحم است که با عوارضی مانند پارگی دهانه رحم، ایجاد مسیر عبوری کاذب، سوراخ شدن رحم و خونریزی همراه می باشد. این عوارض ممکن است با آماده سازی کافی دهانه رحم (رسیدگی دهانه رحم) قبل از هیستروسکوپی کاهش یابد. در این زمینه پروستاگلاندین های سری E مانند میزوپروستول به طور موثر دهانه رحم را گشاد و نرم می کنند. ولی در برخی ازمطالعات گزارش شده که میزوپروستول دارای عوارضی می باشد که مصرف آن را محدود کرده است. بنابرین یافتن جایگزین های با عوارض جانبی کمتر در آماده سازی کافی دهانه رحم برای هیستروسکوپی مهم می باشد که در این میان به استفاده از داروهای گیاهی تاکید شده است. در این مطالعه ما به مقایسه اثر روغن گل مغربی (EPO) با میزوپروستول در آماده سازی سرویکس قبل از هیستروسکوپی در زنان بدون سابقه زایمان واژینال پرداختیم.
روش کار: دراین مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفیسازی شده ، 100 زن کاندید هیستروسکوپی که در طی سال 1402 به مرکز آموزشی پژوهشی درمانی الزهرا تبریز مراجعه کرده بودند وارد مطالعه شدند . این بیماران به دو گروه (هر گروه 50 بیمار) تقسیم شدند. گروه اول, 6 ساعت قبل از هیستروسکوپی، 1000 میلی گرم کپسول روغن گل مغربی واژینال و گروه دوم 200 میکروگرمی قرص میزوپروستول واژینال دریافت کردند. حین و بعد از جراحی بیماران هر دو گروه از نظر میانگین سایز بزرگترین بوژی که برای اولین بار با فشار متوسط وارد سرویکس می شود، عارضه دهانه رحم و واژینال و عوارض جانبی دارویی مورد بررسی قرار گرفتند.
یافته ها: میانگین سایز اولین بوژی در گروه میزوپروستول بزرگتر از گروه روغن گل مغربی بود ولی تفاوت معنی¬دار نبود (407/0p=). در حین عمل هیستروسکوپی هیچ گونه عارضه رحمی یا سرویکو واژینال مشاهده نشد ولی عوارض دارویی مانند خونریزی واژینال ، تب، لرز، حالت تهوع و اسهال همگی در بیمارانی که میزوپروستول دریافت کرده بودند در مقایسه با بیمارانی که روغن گل مغربی دریافت کرده بودند، به طور قابل توجهی وجود داشت.