بررسی تاثیر عصاره آبی مرزه تابستانه بر رشد و تکثیر آکانتامبا در شرایط آزمایشگاهی
Abstract
آکانتامبا یک تک یاخته مقاوم است که باعث بیماری های شدید مانند granulomatous (GAE)amebic encephalitis و(AK) Acanthamoeba keratitis می شود. از آنجایی که بسیاری از داروها بر روی انگل بی اثر هستند، تلاش برای یافتن داروهای جایگزین در حال انجام است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر عصاره مرزه تابستانه بر رشد و تکثیر اکانتامبا در شرایط آزمایشگاهی انجام شد.
روش انجام کار
ایزوله آکانتامبا از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهیه شده و در پلیت های آگار غیر مغذی جهت آماده سازی تروفوزوئیت و کیست کشت داده شد. گیاه مرزه تابستانه جمع آوری گردیده و عصاره آن به روش گرم استخراج گردید. سپس در غلظت های مختلف روی فرم های تروفوزوئیت و کیست آکانتامبا اثر داده شد.
یافته ها
نتایج حاصل از این مطالعه مشخص نمود که اثر زمان و غلظت بر کاهش تروفوزوئیت ها و کیست های آکانتامبا معنی دار است . نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره گیاه مرزه دارای اثرات آمیبی کشی قابل توجهی به صورت وابسته به دوز و زمان است. در غلظت 75 میلی گرم بر میلی لیتر، میزان مرگ و میر بر روی تروفوزوئیت ها در عرض 90 دقیقه 50 درصد مشاهده شد. با این حال، همین غلظت عصاره اثر ضد آمیبی متوسطی را روی کیستهای آکانتامبا در طی 72 ساعت نشان داد. در غلظت 100 میلی گرم بر میلی لیتر، بیش از 75 درصد تروفوزوئیت ها در عرض 120 دقیقه از بین رفتند. همانطور که انتظار می رفت، کیست ها نسبت به تروفوزوئیت ها نسبت به عصاره ها مقاوم تر بودند. آسیب ساختاری تحت میکروسکوپ الکترونی نگاره (SEM) در گروه های تحت درمان با عصاره آبی گیاه مرزه مشاهده شد که نشان دهنده اثر ضد آمیبی است.