فاکتورهای پیشگویی کننده بروز عوارض ریوی در کودکان مبتلا به پنومونی اکتسابی از جامعه
Abstract
پنومونی اکتسابی از جامعه یا CAP (Community-Acquired Pneumonia) به عنوان عفونت حاد پارانشیم ریوی تعریف می شود که توسط یک پاتوژن با منشا جامعه ایجاد می گردد. این بیماری یکی از عوامل مهم مرگ و میر در کشورهای در حال توسعه است. هدف از این مطالعه، ارزیابی فاکتورهای پیشگویی کننده بروز عوارض ریوی در کودکان مبتلا به پنومونی اکتسابی از جامعه می باشد.
مواد و روش ها: در این مطالعه تمامی کودکان بستری در بیمارستان کودکان زهرا مردانی آذری تبریز به علت پنومونی اکتسابی از جامعه بین مهر 1401 تا مهر 1402 وارد مطالعه شدند. کودکان بر اساس سیر بالینی بیماری، به دو گروه تقسیم شدند که شامل ۱- کودکان مبتلا به CAP با عارضه PPE/PE (Para-Pneumonic Effusion/Pleural Effusion)، NP (Necrotizing Pneumonia) یا آبسه ریه و ۲- کودکان مبتلا به CAP بدون عوارض ریوی؛ می باشند. در نهایت بیماران دو گروه از نظر اطلاعات دموگرافیک ] سن، جنس، وزن، قد و شاخص توده بدنی (BMI) (Body Mass Index)[؛ سوابق دارویی ] مصرف آنتی بیوتیک، درمان ضد تب و ضد التهاب[؛ داروهای مصرفی در طول درمان ] داروهای ضد تب، ضد التهاب و آنتی بیوتیک و ...[؛ علائم و نشانه های بالینی ] تب و تعداد تنفس [؛ یافته های آزمایشگاهی در هنگام پذیرش ]شامل CBC (Complete Blood Count)، ESR (Erythrocyte Sedimentation Rate;)، CRP (C-Reactive Protein)، Bun (Blood Urea Nitrogen)، Cr (Creatinine)[؛ نتایج رادیوگرافی قفسه سینه و توموگرافی کامپیوتری (CT-Scan) (Computed Tomography Scan)؛ و سیر بالینی بیماری ]شامل زمان شروع علایم بالینی و زمان شروع تب تا بستری[ ؛ مقایسه شدند.
یافته ها: تعداد نهایی ۳۶۱ بیمار مورد بررسی قرار گرفتند که از این تعداد، ۱۰۴ بیمار (۸/۲۸ درصد) در گروه مورد و ۲۵۷ بیمار (۲/۷۱ درصد) در گروه کنترل قرار داشتند. ریسک فاکتور های بروز عوارض ریوی در کودکان مبتلا به CAP شامل وزن (OR=1.129)، قد (OR=1.112)، BMI (OR=1.112)، تجویز استامینوفن خوراکی و وریدی حین بستری (OR=1.112 , 1.209)، تاکی پنه (OR=5.178)، مدت زمان تب (OR=1.290) و ESR در زمان بستری (OR=1.312) می باشند.