تعیین اثرات مفید و عوارض لیزر Nd: YAG 1064nm به منظور دستیابی به انرژی و عرض پالس موثر با حداقل عوارض در درمان تلانژکتازی صورت و اندام تحتانی
Abstract
امروزه در درماتولوژی و جراحی های زیبایی استفاده از لیزر دارای مقبولیت قابل توجهی بوده و این روش در مقایسه با سایر روش های درمانی کمتر تهاجمی می باشد. همچنین تاثیر مناسب استفاده از لیزرهای مختلف بر تلانژکتازی های صورت و اندام تحتانی مورد بررسی قرار گرفته که نتایج به دست آمده ضد و نقیض می باشند. استفاده از لیزر در گروه عمده ای از بیماران که کنتراندیکاسیون اسکلروتراپی دارند، سودمند می باشد لذا هدف از این مطالعه، تعیین اثرات مفید و عوارض لیزر Nd YAG 1064-nm به منظور دستیابی به عرض پالس موثر با حداقل عوارض در درمان تلانژکتازی صورت و اندام تحتانی می باشد.
مواد و روش ها: در این مطالعه که بصورت کلینیکال ترایال می باشد، بیماران مبتلا به تلانژکتازی های صورت و اندام تحتانی مورد مطالعه قرار گرفتند. بیماران تحت درمان با لیزر الکساندریت با طول موج ۱۰۶۴ نانومتر (Alexandrite ND:YAG, CA, USA) با پارامترهای Spot Size = 3-7 mm، Fluence = 150-180 J/cm2 و Pulse Duration = 10-25 ms (بر اساس تشخیص پزشک معالج و وضعیت عروقی هر بیمار) قرار گرفتند. قبل از انجام درمان، بی حسی توسط یک لایه نازک از ژل موضعی بر سطح پوست انجام شد. همچنین پس از درمان با لیزر، از کرم ضد آفتاب و کرم ترمیم کننده در تمامی بیماران تا حداقل ۱۰ روز استفاده شد. بیماران در چهار مرحله شامل پایه (T0)، ۴ هفته پس از درمان اول (T1)، ۴ هفته پس از درمان دوم (T2) و ۴ هفته پس از درمان سوم (T3) از نظر شدت تلانژکتازی با استفاده از تصویربرداری ارزیابی شدند.
یافته ها: این کارآزمایی بالینی بر روی ۷۰ بیمار با ضایعات عروقی صورت و اندام تحتانی با استفاده از لیزر Nd YAG 1064nm انجام گردید. میانگین سن بیماران ۴۵/۴۲ سال و ۴/۹۱ درصد آن ها مونث بودند. فراوانی تلانژکتازی در اندام تحتانی، بینی و گونه به ترتیب برابر ۱/۵۷ درصد، ۶/۲۸ درصد و ۳/۱۴ درصد بود. نتایج به دست آمده نشان داد که در ۹۰ درصد موارد تلانژکتازی بینی و ۱۰۰ درصد موارد تلانژکتازی گونه بهبودی خوب (بالای ۶۰ درصد) پس از یک جلسه لیزرتراپی به دست آمده است. همچنین میزان بهبودی تلانژکتازی اندام تحتانی در جلسه اول در ۵/۸۷ درصد موارد خوب بود. از نظر میزان عارضه نیز ۶/۷۸ درصد بیماران فاقد عارضه بودن و شایع ترین عوارض مشاهد شده مربوط به اسکار آتروفیک و اریتم و سوزش در محل درمان با لیزر بود.