مطالعه اثرات ضدسرطانی متابولیت 3-متیل آدنین و کورکومین بارگذاری شده در حامل سلولزی عامل دارشده با اسید آمینه هیستیدین بر رده سلولی HepG2 سرطان کبد
چکیده
مقدمه و اهداف: سرطان کبد يکی از کشنده ترين سرطان های حال حاضر در جهان است. که شامل دو نوع اولیه و ثانویه است. اگر سرطان اولیه باشد از خود بافت کبد شروع میشود درحالیکه سرطان ثانویه از اندام دیگری به کبد سرایت کرده است. هپاتوسلولار کارسینوما (HCC) شایعترین نوع سرطان کبد اولیه در بزرگسالان و در حال حاضر شایعترین علت مرگ، در افراد مبتلا به سیروز ناشی از هپاتیت B یا C است. درمان هايی که در حال حاضر برای اين بیماری وجود دارد جراحی و شیمی در مانی است ، ولی اين روش های درمان عوارض جانبی زيادی دارند و نرخ بقا را کاهش می دهند . از اين رو دانشمندان به دنبال درمان های جايگزين با کمترين عوارض و بیشترين تاثیرگذاری هستند .استفاده از نانوحامل ها گزينه ی مناسبی برای اين اهداف است. سلولز یک ماده پلیمری طبیعی است که به دلیل مزایای فراوانش از جمله زیست سازگاری، زیست تخرب پذیری و دردسترس بودن گسترده میتواند در اهداف دارورسانی مورد استفاده قرار بگیرد . هدف از این مطالعه، سنتز سلولز اکسید شده عامل دار شده با اسید آمینه ی هیستیدین حاوی CUR و تاثیر این نانوحامل حاوی دارو به همراه متابولیت 3-متیل آدنین بر سلولهای سرطان کبد در شرایط In Vitro است.
روش کار: ابتدا دی آلدئید سلولز عامل دار شده با اسیدآمینه ی هیستیدین حاوی CUR سنتز شدند و 3-متیل آدنین به صورت آزاد به آنها اضافه گردید. سپس خواص فیزیکوشیمیایی آنها بررسی شد و تست های سلولی MTT ، DAPI ، آپوپتوز ، Cell cycle، وسترن بلات و Real time PCR در جهت بررسی تاثیر بر رده سلولی HepG2 انجام شد.
یافته ها: دی آلدئید سلولز عامل دار شده با ال-هیستیدین حاوی دارو، میانگین اندازه ذرات 218.3 نانومتر با پتانسیل زتا در حدود -8.34 میلی ولت و مورفولوژی میله مانند را نشان داد. همچنین درصد لود CUR بر روی نانوحامل %95 و درصد رهایش Cur از نانوحامل66.59% بود. نتایج تست های سلولی، تاثیر بیشتر مهارکننده 3-متیل آدنین به همراه نانوحامل حاوی CUR و پس از آن نانوحامل حاوی CUR را نسبت به حالت آزاد و ترکیبی داروها (CUR-3MA) بر میزان بقای سلولی، آپوپتوز سلولی، اتوفاژی و بیان ژن های Bcl2 و Caspase3 نشان میدهد.
نتیجه: این اولین مطالعه ای است که داروی CUR بر روی سلولز اکسیده شده عامل دار شده با ال-هیستیدین بارگذاری شده است و مهار کننده 3-متیل آدنین هم به محیط کشت دارای نانوحامل حاوی دارو اضافه گردیده است. نانوحامل سلولزی عامل دار شده با ال-هیستیدین، تاثیر ضد سرطانی کورکومین را نسبت به حالت آزادش افزایش میدهد و همچنین اضافه شدن 3-متیل آدنین، اثر کشندگی نانوحامل حاوی کورکومین را تقویت میکند.
کلمات کلیدی: