تاثیر روش¬های مختلف بلیچینگ روی خصوصیات مکانیکی (ریزسختی، زبری سطح ، استحکام خمشی ) رزین کامپوزیت یونیورسال تک رنگ
Abstract
مقدمه: بیمارانی که به دنبال بلیچینگ دندان هستند، در بسیاری از موارد ترمیم های آمالگام و رزین کامپوزیت در دندان های خود دارند. رزین کامپوزیت ها در مقایسه با مواد ترمیمی فلزی و سرامیکی ، به دلیل وجود ماتریکس آلی در ساختار شیمیایی خود، مستعد تغییرات شیمیایی بیشتر هستند.
هدف: از آنجایی که تا به امروز اثر مواد سفیدکننده بر روی خواص مکانیکی کامپوزیت های یونیورسال تک رنگ مورد ارزیابی قرار نگرفته است، مطالعه حاضر به منظور بررسی اثر روش های مختلف بلیچینگ برروی خواص مکانیکی کامپوزیت یونیورسال تک رنگ انجام شد.
روش کار و مواد: در مطالعه in vitroحاضر از180 نمونه رزین کامپوزیت یونیورسال تک رنگ omnichroma استفاده شد. 60 نمونه رزین کامپوزیت دیسکی شکل به ابعاد (ضخامت 2 میلی متر و قطر 8 میلی متر) ، 60 نمونه استوانه ای شکل به ابعاد (ارتفاع 3 میلی متر و قطر 6 میلی متر) و 60 نمونه استوانه ای شکل به ابعاد (طول 25 میلی متر، عرض 2 میلی متر و ارتفاع 2 میلی متر) به ترتیب برای ارزیابی ریز سختی سطح، زبری سطح و استحکام خمشی تهیه شد و در یک گروه کنترل و چهار گروه بلیچینگ خانگی، بلیچینگ در مطب ، بلیچینگ مطب با نور و بلیچینگ مطب با لیزر دسته بندی شدند.پس از انجام تست های مربوطه ، داده ها توسط نرم افزار
Prism 6.0 (GraphPad, San Diego, CA, USA) آنالیز شدند. ((p-value<0/05
یافته¬ها: ریزسختی در گروه های بلیچینگ مطب با نور (p-value<0/0007) و بلیچینگ خانگی(p-value<0/03) پس از درمان افزایش یافت، در حالی که برای گروه بلیچینگ در مطب کاهش یافت(p-value<0/0001). زبری سطح در گروه بلیچینگ خانگی و مطب کاهش معنی داری داشت(0001/0 > P). نتایج آماری معنیداری در استحکام خمشی گروههای مورد مطالعه نسبت به گروه کنترل مشاهده نشد.
نتیجه¬گیری: روش های مختلف بلیچینگ بر خواص فیزیکی مواد ترمیمی دندان تاثیر متفاوتی دارد. درگروه بلیچینگ مطب با نور و بلیچینگ در مطب به ترتیب بیشترین و کمترین ریزسختی، زبری سطح و استحکام خمشی نسبت به گروه کنترل حاصل شد.