بررسی ارتباط جهش ژن BRAF با میزان بروز MSI(Micro Satellite Instability) در بیماران مبتلا به کانسر کولورکتال و مقایسه آن با یافته های پاتولوژیک این بیماران در نمونه های جراحی
Abstract
موتاسیون نقطه ای سوماتیک ژن BRAF باعث اختلال در چرخه MAP kinase و برنامه های طبیعی و تکثیر سلول زنده می شود در نتیجه بررسی جهش در ژن BRAF در تشخیص بیماری و انتخاب درمان مناسب با مهارکننده های BRAF موثر خواهد بود. علاوه بر این حدود 15 درصد از سرطان های کولورکتال حاصل نقص در Miss match repair می باشند. تومورهایی که MSI مثبت می باشند در پاسخ به درمان 5 فلویورواوراسیل و سایر داروهای سرطانی متفاوت عمل می کنند. از این رو داشتن اطلاعات در این زمینه می تواند به درک بهتر ما از تاثیر گذاری این نقص بر شدت و وسعت و نوع درگیری پاتولوژیک تومور و آگاهی از پیش آگهی این بیماری منجر شده و امکان بهره برداری از پیشرفت های درمانی مناسبتر را فراهم آورد.
موارد و روش ها: در این مطالعه گذشته نگر، نمونه های جراحی بیماران مبتلا به کانسر کولورکتال در 5 سال اخیر جمع آوری شده و با رعایت زنجیره سرما به یکی از آزمایشگاههای استان آذربایجان شرقی برای بررسی از نظر جهش در ژن BRAF ونیز سنجش (Microsatellite Instability) به روش رنگ آمیزی IHC منتقل شده و اطلاعات به دست آمده با نتایج پاتولوژیک نمونه های جراحی این بیماران از لحاظ تمایز تومور ، عمق درگیری و تعداد لنفنودهای درگیر مقایسه خواهد شد. در این مطالعه سن، جنس بیماران نیز لحاظ شد. در ضمن تعداد نمونه های جمع آوری شده 282 نفر بود. لازم به ذکر است در این مطالعه از بلوکهای پارافینی بیماران که قبلا گزارش پاتولوژی از روی آنها انجام گرفته برای بررسی جهش BRAF به روش PCR و MSI به روش رنگ آمیزی ایمونوهیستوشیمی استفاده میگردد و هیچ نمونه گیری جدیدی بر روی بیماران انجام نگرفت.
نتایج: میزان جهش MSI در بیماران مبتلا به کانسر کولورکتال 18.4 درصد میباشد. میزان جهش BRAF در بیماران مبتلا به کانسر کولورکتال 12.4 درصد میباشد. میزان جهش BRAF در بیماران مبتلا به کانسر کولورکتال و دارای ناپایداری MSI 8/30 درصد میباشد. پیش آگهی بیماران با جهش همزمان BRAF و MSI بدتر از بیماران بدون این دو جهش و بیماران با MSI به تنهایی میباشد. عمق نفوذ کانسر کولون در بیماران با جهش BRAF بیشتر از بیماران بدون این جهش ژنی میباشد.