مقایسه روش و عوارض تعبیه کاتتر ورید مرکزی از مسیر ورید ژوگولار به روش باز و سابکلاوین تحت گاید سونوگرافی در کودکان کمتر از 5 کیلوگرم
Abstract
امروزه استفاده از سونوگرافی جهت یافتن ورید مناسب برای تعبیه کاتتر ورید مرکزی علی الخصوص در کودکان جهت کاهش عوارض و دسترسی آسانتر رایج می باشد. در کودکان بعلت سایز کوچک وریدهای و احتمال بروز عوارض بیشتر یکی از روشها استفاده از ورید ژوگولار داخلی بصورت جراحی باز یا تحت گاید سونو می باشد. اما طی سالهای اخیر استفاده از ورید سابکلاوین تحت گاید سونوگرافی بجای روش باز بر روی ورید ژوگولار مورد توجه جراحان قرار گرفته است.لذا در این مطالعه برآنیم تا دو روش تعبیه کاتتر ورید مرکزی از طریق ورید ژوگولار بصورت باز و ورید سابکلاوین تحت گاید سونوگرافی را بررسی کنیم.
روش کار: در این مطالعه 92 کودک زیر 5 کیلوگرم که نیازمند تعبیه کاتتر ورید مرکزی در دو گروه 46 نفره که یک گروه بصورت جراحی باز از طریق ورید ژوگولار و یک گروه تحت گاید سونوگرافی از ورید سابکلاوین بررسی شدند.در این مطالعه تمامی کودکان زیر 5 کیلوگرمی که ابتدا از روش ورید ژوگولار تحت گاید سونو اقدام شدند و موفقیت آمیز نبود در دو گروه وارد مطالعه شدند و هر گروه از نظر عوارضی مانند پنوموتوراکس،هموتوراکس، خونریزی، عدم موفقیت در تعبیه کاتتر و ادم اندام فوقانی طی بازه زمانی دو هفته بعد از تعبیه کاتتر بررسی شدند.
نتایج: در این مطالعه تعداد 51(55.4%) پسر و 41(44.6%) دختر بودند. میانگین سنی شرکت کنندگان در گروه اول4.5±23.26 روز و در گروه دوم 3.9±28.06 روز بود. وزن بیماران در گروه اول بطور میانگین 0.13±2.96 کیلوگرم و در گروه دوم 0.12±3.13 کیلوگرم بود. مدت زمان تعبیه کاتتر در گروه اول(ژوگولار) 13.8±41.19 دقیقه و در گروه دوم (سابکلاوین) 12.12±33.15 دقیقه بود که تفاوت معنی داری با P-value=0.04 بین دو گروه مشاهده شد. 4 مورد (8.7%) عدم موفقیت در تعبیه کاتتر و 3 مورد(6.5%) ادم اندام فوقانی در کودکان کمتر از 2.5 کیلوگرم بودند در گروه سابکلاوین بودند. در گروه ژوگولار هماتوم با تفاوت معنی داری بیشتر بود.