مدل سازی کلاس پنهان برای ریسک فاکتور های بیماری آمبولی ریه
Abstract
ترومبوآمبولی حاد ریوی (PTE) یکی از علل اصلی مرگومیر و ناتوانی شدید است. پارامترهای بالینی زیادی برای ارزیابی پیش آگهی PTE وجود دارد. رایجترین آنها شاخص شدت آمبولی ریه (PESI) است. همچنین، در دسترس بودن برخی از پارامترهای خون نیز میتواند به ما در تعیین پیش آگهی PTE کمک کند. این مطالعه طراحی و اجرا شد تا به کمک روش کلاس پنهان، یک مدل سازی برای ریسک فاکتورهای مرگومیر بیماری PTE انجام دهد.
مواد و روشها: مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی بود. تمام بیمارانی که با تشخیص PTE در بیمارستان شهید مدنی بستری شده و اطلاعاتشان در رجیستری PTE این مرکز ثبت شده بود و همچنین در طول بستری دچار مرگ و میر شده و یا تحت ترومبولیتیک تراپی قرار گرفتند وارد این مطالعه شدند. پس از اخذ تائیدیههای لازم اخلاقی از کمیتهی محترم اخلاق در پژوهش دانشگاه، اطلاعات بیماران از سامانه رجیستری PTE استخراج شده و تحت بررسی قرار گرفتند. مدل سازی به کمک نرم افزار Mplus انجام شده و سایر آنالیز ها به کمک نرم افزار SPSS انجام شد.
نتایج: به طور کلی 263 بیمار وارد این مطالعه شدند. 4/49% آنها مرد و 6/50% آنها زن بودند. میانگین سنی بیماران 30/69 بود. شاخص های نيکويی برازش و آنتروپی برای انتخاب بهترين مدل از کلاسهای ١-6 مقايسه شدند. در نهايت، يک مدل با دو کلاس پنهان انتخاب شد که بالاترين درصد شيوع، بالاترين درصد تغيير و بهترين برازش را برای معیار اطلاعات بیزی (BIC) پايينتر (4158/9) و آنتروپی بالاتر (٠/986) بدست آورد. کلاس ها با برچسب های پروفايل کم خطر (شامل 77 بیمار) و پروفايل پرخطر (شامل 186 بیمار) نام گذاری شدند. بیمارانی که عضو کلاس پرخطر بودند به طور معنی داری دارای هموگلوبین کم تر، فشار خون سیستولی هنگام بستری کم تر و سابقه نارسایی قلبی بیشتری بودند. نهایتا طبق نتایج رگرسیون لوجستیک کلاس پرخطر تعیین شده با نسبت شانس 356/2 ارتباط معنی داری با مرگ و میر بیماران PTE داشت .