ارزیابی خاصیت انتی میکروبیال ژل دهانی عصاره شیرین بیان بر روی باکتری استرپتو کوکوس موتانس
Abstract
مستندسازی و بررسی با متد علمی اثربخشی گیاهان دارویی بسیار حائز اهمیت می باشد. در سال های اخیر، استفاده از عصاره های گیاهی در طب مدرن افزایش یافته است. گیاه شیرین بیان یکی از این گیاهان درمانی است که کاربرد زیادی در حوزه دندانپزشکی و بیماری های دهان و دندان دارد.
مواد و روشها:
گیاه شیرین بیان توسط یک گیاه شناس برای ارزیابی اصالت آنها مورد بررسی قرار گرفت. پس از مراحل جداسازی عصاره از آن، عصاره شیرین بیان در فرم ژل دهانی تهیه شد. ژل تهیه شده (100 µg/mL) با اشعه گاما استریل شد. برای ارزیابی تاثیر آنتی میکروبیال ژل تهیه شده ابتدا کمترین غلظت مهار رشد باکتری (MIC) ژل با روش آگاردایلوشن تعیین شد. سپس از غلظت های subMIC برای انجام روش Time-kill assay استفاده شد. کاهش حداقل سه برابری مقدار Log10 در CFU/mL باکتری به عنوان اثر ضد باکتریایی غلظت مورد مطالعه در نظر گرفته شد. جهت آنالیز آماری، بین گروه کنترل و مداخله از آزمون من ویتنی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 25 استفاده شد. مقدار کمتر از 0.05 سطح معنی داری در نظر گرفته شد.
نتایج:
مقدار MIC برای ژل مورد نظر μg/mL 1260 به دست آمد. بنابراین از غلظت های 4/1 و8/1 ژل برای انجام تست time-kill استفاده شد. نتایج نشان داد که در طول زمان ژل تهیه شده برای هر دو غلظت انتخابی اثرات کشندگی مناسب علیه باکتری استرپتوکوکوس موتانس داشت.
نتیجه گیری:
با توجه به خاصیت مناسب ضد میکروبی ژل عصاره شیرین بیان بر روی باکتری استرپتوکوکوس موتانس می توان از این ماده انواع فرمولاسیون های دهانی را جهت پپیشگیری یا درمان بیماری های دهان و دندان تهیه نمود.