بررسی اثر تزریق تستوسترون بر نتایج جراحی هیپوسپادیازیس
Abstract
ترمیم جراحی هیپوسپادیاس یک جراحی ترمیمی چالش برانگیز است. اهداف اصلی این جراحی نتایج زیبایی خوب و نتایج عملکردی بهتر است. تعدادی از عوارض، از جمله فیستول مجرای ادرار، تنگی انتهای مجرای پیشابراه، دیورتیکول مجرای ادرار و باز شدن زخم، برای تکنیک های مختلف ترمیم هیپوسپادیاس گزارش شده است. هورمونتراپی غالبا برای پسران مبتلا به هیپوسپادیاس با آلت کوچک یا مبتلا به هیپوسپادیاس پروگزیمال به کار میرود. این روش سایز آلت، دیامتر گلندولار و وسکولاریزاسیون را بهبود میبخشد. لازم به ذکر است که کوتاهی بافت آلت میتواند بهبود زخم را به تأخیر بیاندازد و آناستوموز یورترای تازه ترمیمشده دیرتر انجام شود؛ بنابراین افزایش بافت آلت میتواند از این امر جلوگیری کند. تحریک آندروژن اغلب برای افزایش اندازه آلت تناسلی قبل از جراحی هیپوسپادیاس استفاده می شود. اعتقاد بر این است که افزایش موقت در طول آلت تناسلی، و عروق بافتی اطراف که با تجویز آندروژن ایجاد میشود، ترمیم هیپوسپادیاس را آسانتر کرده و نتایج عملکردی و زیبایی را بهبود میبخشد .با این حال با توجه به بررسی متون اطلاعات ضد و نقیضی در این زمینه وجود دارد و این موضوع هنوز بحث برانگیز است. بنابرین در این مطالعه قصد داریم تا به بررسی اثر تستوسترون قبل از عمل در بیماران مبتلا به هیپوسپادیاس بر روی نتایج بعد از عمل بپردازیم.
Translation is too long to be saved
روش کار: مطالعه بر روی کودکان مبتلا به هیپوسپادیاس مراجعهکننده به بیمارستان کودکان تبریز از ابتدای سال 1401 تا انتهای اسفند ماه سال 1401 انجام شد. بیماران مراجعهکننده به درمانگاه ابتدا به صورت کامل معاینه شده و اندازه گلنس و آلت آنها اندازهگیری و ثبت گردید.بعد بیماران به دو گروه تقسیم شدند. درگروه اول بیماران دو هفته قبل از جراحی تستوسترون عضلانی به میزان 2 mg/kg به صورت دوز منفرد دریافت کردند و گروه دوم، گروه کنترل بوده و تستوسترون دریافت نکردند. در اتاق عمل قبل از شروع جراحی مجددا سایز گلنس و آلت اندازهگیری و ثبت شد. در پیگیری بیماران پس از عمل بیماران از نظر بروز عوارض مانند خونریزی، هماتوم، عفونت محل عمل، بروز فیستول ارزیابی شد. همچنین با استفاده از پرسشنامه HOSE نتیجه جراحی هیپوسپادیاز در ویزیت مشخص و ثبت گردید.
یافته¬ها:سایز گلنس در گروه تستوسترون به صورت معنی داری افزایش یافت (05/0p=). در بررسی عوارض جراحی هیپوسپادیاس در گروه تستوسترون دو مورد خونریزی و در گروه کنترل7 مورد فیستول، 1 مورد دیورتیکول و 1 مورد احتباس ادراری مشاهده گردید. بعد از سه ماه در پیگیری بیماران با ارزیابی HOSE بعد از عمل امتیاز های محل مه آ، شکل مه آ ، جریان ادرار، نعوظ ، فیستول اختلاف معنی داری بین دو گروه مشاهده نشد. نیاز به عمل مجدد در گروه کنترل بیشتر بود.