تاثیر کورکومین بر افسردگی و اضطراب پس از زایمان زﻧﺎن ﻧﺨﺴﺖ زا: یک کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده
Abstract
چکیده
مقدمه: افسردگی و اضطراب پس از زایمان یکی از شایع ترین مشکلات بین زنان نخست زا می باشد که می تواند اثرات منفی بر نقش مادر داشته باشد و در نهایت منجر به اختلال در رابطه مادر و فرزند و همچنین اختلالات زناشویی گردد. با وجود محسوس بودن ضرورت پیشگیری و درمان افسردگی و اضطراب پس از زایمان و محدودیت درمان دارویی در دوران شیردهی، ما با طراحی یک مطالعه، تاثیر کورکومین بر افسردگی و اضطراب پس از زایمان در زنان نخست زا را سنجیدیم.
مواد و روش ها: این کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده بر روی 96 زن نخست زا در بیمارستان های طالقانی و الزهرای شهر تبریز در سال 2023 انجام گرفت. مشارکت کنندگان با روش بلوک بندی تصادفی به دو گروه مداخله (48=n) و کنترل (48=n) تخصیص یافتند. برای گروه مداخله کپسول کورکومین با دوز 500 میلی گرم و برای گروه کنترل پلاسبو با همان دوز یک بار در روز به مدت هشت هفته داده شد. از پرسشنامه های اختصاصی افسردگی ادینبورگ و اضطراب اختصاصی پس از زایمان برای جمع آوری اطلاعات استفاده گردید. از آزمون های تی مستقل و ANCOVA برای مقایسه پیامدها در بین دو گروه استفاده شد.
یافته ها: بین دو گروه از نظر مشخصات فردی-اجتماعی و مقادیر پایه میانگین نمره افسردگی و اضطراب تفاوت معنی دار آماری در قبل از مداخله وجود نداشت (05/0<P). بعد از مداخله، بر اساس آزمون ANCOVA و با کنترل مقادیر پایه، میانگین نمره افسردگی (تفاوت میانگین: 5/2- ؛ فاصله اطمینان 95%: 3/3- تا 7/1-؛ 001/0>P) و اضطراب (تفاوت میانگین: 4/1- ؛ فاصله اطمینان 95%: 1/2- تا 7/0- ؛ 001/0>P) در گروه مداخله به طور معنی داری کمتر از گروه کنترل بود.
نتیجه گیری: با توجه به موثر بودن مداخله با کورکومین برکاهش اضطراب و افسردگی پس از زایمان در زنان نخست زا و همچنین دسترسی آسان و مقرون به صرفه بودن این دارو توصیه میشود از آن برای بهبود سلامت روان زنان و کیفیت زندگی آنان پس از زایمان استفاده شود.