بررسی وضعیت و علل وقوع آتش سوزی های بیمارستانی در ایران در بازه 5 ساله 1396-1401
Abstract
مقدمه: بیمارستانها سرمايه¬هاي با ارزش كشورها هستند. تخريب و آسيب ديدن آنها علاوه بر محدود کردن دسترسی مردم به خدمات سلامت، بار اقتصادي بالایی نیز به همراه دارد. از جمله حوادثی که همواره بیمارستانها را تهدید می¬کند و موجب تلفات جانی و مالی می¬شود، آتش سوزی است. هدف این مطالعه، بررسی فراوانی و علل آتش¬سوزی در بیمارستان¬ها و مراکز درمانی کشور می¬باشد تا بتواند با شناسایی علل آنها به کاهش موارد آتش سوزی بیمارستانی کمک نماید.
مواد و روش¬ها: در این مطالعه توصیفی-تحلیلی گذشته نگر، به دلیل اینکه هیچ منبع رسمی در کشور برای ثبت آتش¬سوزی بیمارستانها وجود ندارد، داده¬های مربوط به آتش¬سوزی رخ داده در بیمارستان¬ها و مراکز درمانی کشور در بازه 5 ساله 1396 تا 1401، از خبرگزاریهای رسمی کشور با جستجوی کلید واژه¬های "آتش¬سوزی و بیمارستان" استخراج شدند. داده¬ها ابتدا با استفاده از چک لیستی که به این منظور طراحی شده بود، جمع¬آوری شده و در فایل اکسل وارد شدند. سپس این داده¬ها با استفاده از ابزارهای آمار توصیفی مورد بررسی قرار گرفتند.
یافته¬ها: در کل 63 مورد آتش¬سوزی در بازه¬ی 5 ساله مورد بررسی رخ داده بود. علت عمده آتش-سوزی¬ها اتصال برق و نقص تجهیزات بود. بعد از آنها سهل¬انگاری پرسنل آَشپزخانه، جوشکاری و برشکاری، ته سیگار، حریق زمین¬های اطراف بیمارستان، آتش گرفتن وسایل کهنه، آتش¬سوزی عمدی توسط بیماران، استریلیزاسیون، نشت نفت و آتش گرفتن چوب به ترتیب در رتبه¬های بعدی قرار داشتند. خسارات مالی در اکثر موارد به صورت جزئی بوده¬اند و به طور میانگین هر آتش¬سوزی حدود 10 نفر مصدوم داشته و در 4 مورد آتش¬سوزی 1 نفر و در 1 مورد 2 نفر جان خود را از دست داده بودند.
نتیجه گیری: تعداد قابل توجهی از آتش¬سوزی¬ها به علت اتصال برق و نقص تجهیزات بود که لازم است در ایمنی این قسمت¬ها مداخله صورت گیرد.
کلید واژه¬ها: بیمارستان، مرکز درمانی، ایمنی، آتش سوز