طراحی مدل پرداخت مبتنی بر ارزش در بیمارستانهای ایران
Abstract
چکیده
مقدمه: خرید مبتنی بر ارزش یک رویکرد پرداخت نوین است که پاداشهای مالی را به کیفیت خدمات سلامت ارتباط میدهد . تکامل خرید مبتنی بر ارزش در سیستمهای سلامت در سراسر کشورها، بازتابی از تغییر از مراقبت مبتنی بر حجم به مراقبت مبتنی بر ارزش است. با افزایش هزینههای درمانی و توجه بیشتر به نتایج درمان بیماران، این روش پرداخت به یک مبحث مهم در مدیریت سلامت تبدیل شده است.
هدف: مطالعه حاضر با هدف طراحی مدل پرداخت مبتی بر ارزش در بیمارستانهای کشور انجام شد.
روش کار و مواد: پژوهش حاضر یک مطالعه چند روشی می باشد که در سه مرحله انجام شد. در مرحله اول مطالعه حیطه ها، سنجه ها و عوامل موثر بر خرید مبتنی بر ارزش با استفاده از مرور نظامند متون شناسایی شد. مرحله دوم با هدف شناسایی چالش های نظام های پرداخت بیمارستانی با استفاده از روش مصاحبه چهره به چهره و بحث های گروهی متمرکز انجام شد وسپس با روش تحلیل محتوا جمع بندی گردید در مرحله سوم سنجه ها و حیطه های پرداخت مبتنی بر ارزش با روش تحلیل سلسله مراتبی وزن دهی و اولویت بندی گردید . در نهایت چارچوب مدل با توجه به نتایج مراحل قبلی طراحی و اعتبار آن با روش دلفی تعیین شد.
یافته ها: نتایج مطالعه نشان می دهد که حیطه های ایمنی، نتایج بالینی، فرآیند های بالینی، اثربخشی و کارایی ، مشارکت فرد و جامعه از ارزش بالایی برخوردار هستند که باید پرداخت مبتنی بر ارزش بر مبنای سنجه های استخراج شده از این حیطه ها انجام گیرد. تعداد 30 سنجه از اولویت و وزن بالایی برخوردار بودند که وارد چارچوب مدل شدند.
نتیجهگیری: طراحی الگوی پرداخت مبتنی بر ارزش ماهیت پیچیده و چندبعدی دارد و اجرای آن نیازمند زیرساخت های قوی بیمارستانی و نظام معتبر ثبت داده و واقعی بودن تعرفه ها می باشد. بنابراین توصیه می شود سیاستگذاران قبل از هر گونه تغییر به این چالش ها توجه کنند. اما مطالعات متعدد اثربخشی این مدل را بر رفتار ارائه کننده خدمات در جهت ارتقای کیفیت و تعهد به پیامد های بیمار نشان می دهند.
کلیدواژه ها: ارزش، بیمارستان، نظام پرداخت، ایران