بررسی تاثیر پالس کوتاه مدت با" دوز پایین" داروهای اینوتروپ بر کیفیت زندگی بیماران نارسایی قلب پیشرفته با function class III وعلایم برون ده قلبی پایین
Abstract
نارسایی قلبی پیشرفته و عوارض ناشی از آن به مرور زمان سبب محدودیت هایی در روند زندگی عادی و کاهش کیفیت زندگی می شود و با اثرات منفی بر زندگی اجتماعی، خانوادگی و کاری سبب افزایش خطر بستری شدن مجدد و مرگ و میر می گردد. در این بیماران جهت تسکین علائم از داروهای اینوتروپیک استفاده می شود. با توجه به نتایج محدود در مورد تاثیر درمان های اینوتروپیک بر کیفیت زندگی بیماران با نارسایی قلبی مخصوصا نارسایی قلبی پیشرفته و همچنین عدم مطالعه کافی این موضوع در کشور، اثر داروهای اینوتروپ (میلرینون یا نوراپی نفرین) بر کیفیت زندگی بیماران نارسایی قلبی پیشرفته با function class III و علائم برون ده قلبی پایین بررسی شد.
مواد و روش ها: در این مطالعه کلیه بیمارانی که در 6 ماهه اول سال 1402 با تشخیص نارسایی قلبی پیشرفته در بیمارستان شهید مدنی بستری شده بودند، وارد مطالعه شدند. بیماران کاندید طبق گایدلاین ها در بیمارستان بستری و طبق پروتکل 24 ساعته اینوتروپ دریافت کردند. کیفیت زندگی در ابتدای مطالعه و همچنین دو هفته پس از آخرین تجویز اینوتروپ با استفاده از پرسشنامه های مینه سوتا و SF-36 بررسی گردید. فاکتورهای بیوشیمیایی نیز بررسی شدند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته ها: فاکتورهای کلیوی شامل BUN، Cr و UA و همچنین فاکتورهای کبدی شامل AST، ALT، ALKP و بیلی روبین مستقیم و کل پس از درمان با اینوتروپ های میلرینون و نوراپی نفرین به طور معنی داری کاهش یافتند. در بررسی کیفیت زندگی توسط پرسشنامه مینه سوتا، در دو بعد جسمی و هیجانی و همچنین کیفیت کل زندگی، نمرات به ترتیب به میزان 12، 53/11 و 42/26 کاهش معنی دار یافتند که نشان دهنده بهبود کیفیت زندگی پس از درمان با اینوتروپ ها است. نتایج پرسشنامه SF-36 نیز بهبود کیفیت زندگی را تایید کرد و افزایش معنی دار نمرات در هر دو بعد جسمی و روانی را به ترتیب به میزان 47 و 88/14 نشان داد.