بررسی تغییرات شیوه ی زندگی بیماران مبتلا به صرع در دوران همه گیری کووید-۱۹: مطالعه ی مرور نظام¬مند
Abstract
پاندمی کووید-۱۹ به طرق مختلفی زندگی بیماران مبتلا به صرع را تحت تاثیر قرار داده است. در این مطالعه مروری نظام متد و متا-آنالیز تغییرات سبک زندگی، شیوع اختلالات روانی و تغییرات فرکانس تشنج در بیماران مبتلا به صرع مورد بررسی قرار گرفته است. یافته های این مطالعه، سازمان های بهداشتی، قانون گذاران و کادر درمان را برای مقابله با پاندمی ها و بحران های سلامتی آتی آماده تر می کند.
روش ¬ها و مواد: پایگاه های داده ی PubMed، Web of Science، Scopus و Cochrane Library به طور نظام مند جهت بررسی مطالعاتی که پارامترهای سبک زندگی، سلامت روان، شدت و تناوب تشنج، دسترسی به مراقبت های بهداشتی و داروهای مورد نیاز و استفاده از پزشکی از راه دور را در بیماران مبتلا به صرع در طول پاندمی را ارزیابی کرده بودند، تا قبل از تاریخ اردیبهشت ۱۴۰۲جستجو شد.
یافته ها: به طور کلی ۹8 مقاله وارد این مطالعه شدند. علائم افسردگی، اضطراب، استرس و کیفیت پایین خواب به ترتیب توسط ۳۴٪،۴۳٪،۴۹٪ و ۳۸٪ از بیماران مبتلا به صرع گزارش شدند. ۹/۱۶٪ بیماران افزایش، ۱۰٪ بیماران کاهش و ۶۷٪ بیماران هیچ تغییری در فرکانس تشنج های خود تجربه نکردند. در رابطه با دسترسی به مراقبت های بهداشتی، ۳۴٪ از بیماران مبتلا به صرع و ۴۱٪ از مراقبین آن ها لغو شدن، تاخیر یا تغییر در زمان ویزیت را تجربه کردند. ۱۳٪ از بیماران و ۱۶٪ از مراقبین آن ها چالش هایی را از نظر فراهم بودن داروهای مورد نیاز بیماران تجربه کردند. ۱۱٪ بیماران و ۱۰٪ مراقبین آن ها در دسترس نبودن داروها را تجربه کردند. در میان بیماران مبتلا به صرع، میزان رضایت بالایی (۹۰٪) در رابطه با استفاده از پزشکی از راه دور در طول پاندمی کووید-۱۹ وجود داشت.