سنجش و ثبت مقیاس های اجتماعی و بالینی سوختگی با استفاده از ابزار ارایه شده سازمان بهداشت جهانی
Abstract
با توجه به بروز نسبتا بالای حوادث سوختگی در کشور های درحال توسعه از جمله ایران، بخش بزرگی از سیستم سلامت این کشورها درگیر درمان و کاهش عوارض پس از درمان می شوند. درنتیجه، شناسایی عوامل مستعد کننده به سوختگی و جلوگیری از آن ها، سالیانه زندگی افراد بسیاری را از اثرات سوء سوختگی و ناتوانی های پس از آن محفوظ داشته و نیز از هزینه های بسیار نظام سلامت در این زمینه جلوگیری می کند. به منظور شناسایی عوامل مرتبط و پیش بینی مناطق با احتمال بروز بالاتر، استفاده از یک فرم ثبت جامع ضروری به نظر می رسد. به این منظور تاکنون در کشور، فرم های مختلفی که توسط مراکز درون استانی و درون دانشگاهی تدوین می شده، استفاده شده اند. اما فرم جامعی و کاملی که ابعاد مختلف حادثه رخ داده را بررسی کند استفاده نشده است. ما در این مطالعه به بررسی روایی و پایایی نسخه فارسی ابزار ارایه شده سازمان بهداشت جهانی جهت سنجش و ثبت مقیاس های اجتماعی و بالینی سوختگی می پردازیم.
مواد و روش ها: ابتدا فرم ثبت جهانی سوختگی سازمان بهداشت جهانی به زبان فارسی ترجمه و سپس برروی حدود 10 نفر از کادر درمانی مرکز سوختگی بیمارستان سینا، امکان سنجی اولیه انجام شد. پس از رفع ابهامات ترجمه ای، پرسشنامه برای روایی سنجی وارد پنل کارشناسان شد. پس از تایید روایی، به منظور پایایی سنجی، پرسشنامه توسط تعدادی از کارکنان درمانی که تعداد آن ها توسط پنل کارشناسان در مرحله روایی سنجی تعیین شده است، تکمیل گشت. چند روز بعد پرسشنامه مجددا تکمیل شده و تحلیل عاملی انجام گرفت.
یافته ها: در ارزیابی امکان سنجی اولیه هیچ گونه مانع اجرایی و نقطع ضعف در ابزار وجود نداشت. در بررسی روایی همه آیتم ها امتیاز بالای 5/1 کسب کردند و هیچ گونه بدفهمی و ابهام در نسخه تهیه شده ابزار وجود نداشت و نسب اعتبار محتوا (CVR) 75/0 به دست آمد. همچنین این ابزار از پایایی بسیار بالایی برخوردار بوده و ضریب همبستگی آلفای کرونباخ آن یک ( 95% فاصله اطمینان 1-1) به دست آمد.