بررسی متیلاسیون پروموتور ژن گیرنده5HT1A در خون محیطی بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی
Abstract
اسکیزوفرنیا یکی از شایع ترین اختلالات روانی وخیم است که هنوز ماهیت اساسی آن به درستی مشخص نشده است .اتیولوژی آن مولتی فاکتوریال بوده و ژنتیک نقش مهمی در فتوتیپ بالینی و پاسخ به درمان دارد. در سال های اخیر توجه ویژه ای به اثر تغییرات رسپتورهای سروتونین در تغییر بیان ژن ها گردیده است. باتوجه به اهمیت این موضوع در درک بهتر پاتوژنز اسکیزوفرنیا به عنوان سندرمی با مدیریت دشوار در بین اختلالات عمده ی روان ، طی مطالعه ای اقدام به بررسی متیلاسیون ژن 5- HT3Aدر این بیماران نمودیم.
مواد و روش ها: 100 بیمار مبتلا به اسکیزوفرنی بر اساس معیارهای تشخیصی DSM-V به شکل راندوم از بین مراجعه کنندگان به اورژانس بیمارستان رازی تبریز در بین سال های 1399 الی 1400 از میان گروه سنی هدف (18-45 سال) شناسایی و انتخاب گردید. پس از اخذ رضایت اگاهانه ، اقدام به اخذ نمونه خون محیطی بیماران نمودیم . هم زمان خون محیطی 100 فرد سالم داوطلب به عنوان گروه کنترل نیز اخذ گردید. بعد از سانتریفیوژ نمونه ها ، لوکوسیت های خون محیطی جدا شد. سپس PCR و استخراج DNA انجام گرفته و با روش HRM متیلاسیون ژن 5HT3A بررسی شد.
نتایج: میانگین سطوح متیلاسیون ژن 5HT3A در گروه کنترل و بیمار به ترتیب 35% و 52.5% بود. آزمون منحنی ROC (p < 0.05) حساسیت و ویژگی آزمونها را بررسی کرد. سطح زیر منحنی ROC 0.678، با P-value: 0.0056 بود.