مقایسه اثرات آنتی میکروبیال سیلر جدید اندودنتیکس با سیلر تجاری AH plus
Abstract
یکی از مهمترین مواد مورد کاربرد در اندودونتیکس سیلرها می باشند. درواقع این مواد به عنوان ماده سیل کننده، فضای های بین گوتا و دیواره های کانال را به خوبی پر میکند تا از کلونیزه شدن میکروارگانیسم های داخل دهان در بافت های پری اپیکال و داخل فضای کانال جلوگیری کنند. یک سیلر خوب علاوه بر داشتن ویژگی هایی مثل روان کنندگی، رادیو اوپک بودن، حلالیت، زمان کار مناسب، عدم سمیت، ثبات ابعادی و چسبندگی به اجزای داخل کانال، باید همچنین زیست سازگار باشد و نیز خاصیت ضد میکروبی نیز داشته باشد. هدف ما در این مطالعه آزمایشگاهی ارزیابی خاصیت ضدمیکروبی یک سیلر جدید اندودونتیکس علیه باکتری انتروکوکوس فکالیس و مقایسه آن با اثرات ضدمیکروبی یک سیلر تجاری با نام plus AH بود.
مواد و روشها: نخست جهت تهیه سیلر اندودونتیکس جدید، درصدهای مختلفی از مواد مختلف (در 5 دسته A,B,C,D,E) به روش اسپاتولاسیون مخلوط شدند. از سیلر تهیه شده دیسک هایی با قطر 6 میلیمتر تهیه و جهت استفاده در دو آزمون میکروبی کانت کلنی (CFU) و انتشار دیسک استفاده شد. برای این منظور، پس از ست شدن کامل دیسک های سیلری (20 دقیقه)، یک میکروپلیتِ 96 خانه برای تست CFU استفاده شد و دیسک ها در ته چاهک های میکروپلیت قرار گرفت و پس از مدت زمان انکوباسیون مناسب میزان CFU/mL محاسبه شد. در مورد روش انتشار دیسک نیز دیسک هایی با همان قطر بر روی محیط کشت مولر هینتون (حاوی کشت چمنی باکتری) قرار داده شد و بعد از مدت زمان انکوباسیون مناسب قطر هاله های عدم رشد اندازه گیری شد. نتایج بصورت شاخص های آماری توصیفی گزارش شد. برای مقایسه خواص آنتی مییکروبیال بین گروه های مورد بررسی از تست آنوای یک سویه استفاده شد. برای تجزیه تحلیل داده ها از نرم افزار گرف پد 9 استفاده شد. مقدار احتمال کمتر از ۰.۰۵ به عنوان سطح معنی دار در نظر گرفته شد.
نتایج: برای روش CFU، آزمون آنالیز واریانس یک طرفه نشان داد که بین تمامی گروه ها تفاوت معنی داری وجود داشت (0001/0=P). آزمون توکی نشان داد که گروه D کمترین مقدار CFU را بین گروههای سیلر جدید داشت و مقدار آن با CFU گروه سیلر تجاری AH پلاس تفاوت معنی داری نداشت (P>0.05). در مورد روش انتشار دیسک، آزمون آنالیز واریانس یک طرفه نشان داد که بین تمامی گروه ها تفاوت معنی داری وجود دارد (0001/0=P). تست توکی نشان داد که گروه D دارای بیشترین قطر هاله عدم رشد در بین گروه های سیلر جدید بود و مقدار آن با قطر هاله عدم رشد گروه سیلر تجاری AH پلاس تفاوت معنی داری نداشت (P>0.05).
نتیجه گیری: با توجه به اینکه گروه D از بین گروه های مورد مطالعه از سیلر جدید دارای خواص آنتی میکروبیال قابل مقایسه با سیلر تجاری AH پلاس بود، بنظر می رسد انتخاب این گروه جهت ادامه مطالعات بعدی این گروه و نیز بررسی روند بالینی کارکرد این سیلر جدید مناسب باشد. خاطر نشان می گردد در مطالعات قبلی این گروه، این سیلر جدید قدرت سیل کنندگی و خواص فیزیکوشیمیایی مناسبی داشته و سمیت سلولی نداشته است. در حالی که سیلر تجاری AH plus سمیت سلولی متوسط از خود نشان داده است.