وضعیت عملکردی، عملکرد نقش در دریافت کنندگان پیوند عضو و بار مراقبتی و استرس تحمیلی بر مراقبین خانوادگی آنها در دوره پس از پیوند
Abstract
چکيده
پیش زمینه و هدف: پیوند عضو برداشتن و انتقال دادن بافت یا عضوی از بدن یک انسان به بدن انسان دیگر به منظور ترمیم بافت های آسیب دیده و یا جایگزیني برای اعضای از کار افتاده که حیات فرد را تهدید مي کنند، مي باشد. در این بین، پیوند عضو یکی از اعضای خانواده ممکن است سبب ایجاد اختلال در عملکرد نقش خود فرد و مراقبین شود این تغییرات نقش می¬تواند سبب فشار نقش و تعارض نقش در خانواده شود. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت عملکردی و عملکرد نقش دریافت کنندگان پیوند عضو و بار مراقبتی و استرس تحمیلی بر مراقبین خانوادگی آنها در دوره پس از پیوند انجام شد.
مواد و روش کار: اين مطالعه توصيفي تحليلي بر روي 382 نفر بیمار و مراقبت خانوادگی بیمار انجام شد. در این مطالعه از نمونه¬گیری در دسترس استفاده شد و جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های عملکرد نقش، بررسی وضعیت عملکردی ، بار مراقبتی و پرسشنامه استرس درک شده استفاده شد. اطلاعات جمع آوری و جهت تجزیه و تحلیل از ضریب همبستگی پیرسون و آنالیز رگرسیون خطی ساده و یا معادل نا پارامتری آن از ضریب همبستگی اسپیرمن بوسیله نرم افزار آماری SPSS نسخه 24 استفاده شد.
يافته ها: نتایج مطالعه ی حاضر نشان داد میانگین نمره بار مراقبتی مراقبین بیماران پیوندی 76/10±71/55 بود. میانگین و انحراف معیار نمرات استرس تحمیلی مراقبین بیماران پیوندی 98/8±54/33 بود که به منزله داشتن درجات بالایی از استرس تحمیلی در میان مراقبین بیماران پیوندی بود. بیشتر شرکت کنندگان معادل 14/64 درصد دارای وضعیت عملکردی مطلوب بودند. همچنین بین بار مراقبتی و استرس تحمیلی ارتباط مثبت و معناداری وجود داشت. بین نمره درصدی وضعیت عملکردی با استرس تحمیلی و بار مراقبتی ارتباط معکوس و معناداری وجود داشت. بین نمرات کل عملکرد نقش و استرس تحمیلی ارتباط معناداری وجود نداشت. بین نمرات کل عملکرد نقش و بار مراقبتی ارتباط معکوس و معناداری وجود داشت.
بحث و نتيجه گيري: نتایج مطالعه حاضر نشان داد استرس تحمیلی و بار مراقبتی در میان مراقبین بیماران پیوندی بالاست. لذا ضروری است مدیران و سیاست گذاران نظام سلامت برنامه های حمایتی و مداخله ای در این خصوص را اجرایی نمایند.