مقایسه ی اثر لیزر کم توان دیود (808 nm) و نانوذرات طلا بر پرولیفراسیون کارسینومای سلول های سنگفرشی دهانی
Abstract
خلاصه فارسی
مقدمه
درمان فتوترمال با استفاده از نانوذرات طلا ، قادر به ایجاد نکروز انتخابی در سطوح سلولی می شود. در مطالعه حاضر به بررسی تاثیر لیزرهای کم توان دیود 808 و نانوذره طلا روی پرولیفراسیون سلولهای اسکواموس سل کارسینومای دهانی پرداختیم.
مواد و روشها:
در این مطالعه آزمایشگاهی ، سلولهای مورد بررسی شامل دو رده سلولی سلول سالم HuGu ( human gum fibroblast) و سلول سرطانی Hn5 ( head and neck cancer cell) بود که از انستیتیو پاستور تهیه گردید. هر کدام از سلولهای سالم و سرطانی در 4 تیمار (1-بدون مداخله 2-نانوذره طلا با غلظت های مختلف 3-تابش لیزر دایود 808nm 4- نانوذرات طلا سپس لیزر دایود 808nm (بررسی شد.
جهت ارزیابی میزان پرولیفراسیون از روش کشت سلولی و شمارش سلولی استفاده شد . شمارش تعداد سلولهای زنده در چهار زمان , قبل از هر گونه مداخله و 24و48و72 ساعت بعد از مداخله، توسط روش MTT انجام شد. تغییرات تعداد هسته سلولی در نمونه ها به روش تست دپی بر روی دو رده سلولی(HuGu و(Hn5 انجام شد. بعد از انجام هر کدام از مداخلات ذکر شده تعداد سلولهای زنده موجود توسط تریپان بلو بررسی گردید. داده های به دست آمده از مطالعه توسط نرم افزار SPSS24 و با استفاده از روش های توصیفی و ازمو نهای Mann-Whitney, Kruskal-Wallis انجام شد.
نتایج
در سلولهای سرطانی، لیزر دیود تاثیر بیشتری از نانو ذرات طلا در کاهش پرولیفراسیون داشت. در کاهش زنده مانی، تاثیر لیزر و نانو ذرات طلا مشابه بود. استفاده توام از این دو عامل باعث کاهش معنی دار زنده مانی سلول ها نسبت به استفاده منفرد از این عوامل بود. در سلول های سالم، تاثیر نانوذرات هم بر پرولیفراسیون و هم بر زنده مانی بیشتر از لیزر بود. تابش لیزر به همراه نانوذرات طلا، باعث افزایش پرولیفراسیون نسبت به نانوذرات طلا به تنهایی شد . عملکرد نانوذرات در کاهش زنده مانی نیز بیشتر از لیزر بود.
نتیجه گیری
استفاده توام از لیزر و نانو ذرات طلا می تواند یک گزینه درمانی مناسبی برای سلولهای اسکواموس سل کارسینومای دهانی باشد.