ارتباط تفاوت جنسیتی ادراک شده با سلامت روان زنان شاغل در علوم پزشکی تبریز
Abstract
یکی از اهداف توسعه¬ی پایدار سازمان ملل رسیدن کشورها به برابری جنسیتی در عرصه¬های مختلف می باشد. طبق مطالعات قبلی، شکاف¬های جنسیتی بر روی سلامت زنان به ویژه سلامت روان آنها اثرگذار هستند. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر تفاوت¬های جنسیتی ادراک شده بر سلامت روان زنان شاغل در دانشگاه و بیمارستان های علوم پزشکی تبریز می¬باشد.
مواد و روش ها: این مطالعه¬ بر روی 100 نفر از زنان شاغل در دانشگاه علوم پزشکی تبریز و 100 نفر از زنان شاغل در بیمارستان¬های وابسته انجام شد. مشخصات پایه شرکت¬کنندگان جمع آوری شد.¬ پرسشنامه رویدادهای تبعیض آمیز جنسیتی (SSE) و پرسشنامه¬ی مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-21) توسط شرکت کنندگان تکمیل شد. بعد از نمره گذاری، نتایج با استفاده از آمار توصیفی و آزمون آماری همبستگی پیرسون تحلیل شد.
یافته ها: دو گروه بالینی و غیربالینی از نظر اغلب مشخصات پایه تفاوت معنادار نداشتند. در بین حیطه¬های تبعیض جنسیتی، تبعیض در روابط نزدیک در طول زندگی میانگین استاندارد شده بالاتری (31/27)20/32 % داشت. مقایسه نمرات تبعیض جنسیتی تفاوت معنادار آماری میان دو گروه نشان نداد. حدود نیمی از شرکت¬کنندگان درجاتی از اختلالات سلامت روان داشتند. گروه بالینی به طور معناداری اضطراب و استرس بیشتری را تجربه می¬کردند (P <0/05). بین تبعیض جنسیتی ادراک شده در طول زندگی و افسردگی 268/0، اضطراب 261/0، و استرس 320/0، همبستگی مثبت معنادار وجود داشت (01/0P <). بیشترین میزان همبستگی ، مربوط به تبعیض در روابط نزدیک در طول زندگی و افسردگی (351/0و 01/0P<) بود.