مقایسه بیحسی ناشی از تزریق لیدوکائین و یا نشاندن (push) لیدوکائین با تزریق دیفنهیدرامین و یا نشاندن (push ) دیفنهیدرامین درترمیم زخمهای سر و صورت
Abstract
بیماران ترومایی که با پارگی صورت به اورژانس مراجعه میکنند، معمولاً از آنچه در پیش است، میترسند. بیشتر فوبیای آنها ناشی از ترس از تزریق سوزن است که قبل از عمل ترمیم، انجام میشود. این امر به ویژه در مورد بیماران اطفال و بسیاری از بزرگسالان نگران، صادق است. هدف از این مطالعه بررسی میزان اثربخشی لیدوکائین و دیفنهیدرامین به روشهای تزریقی و نشاندن، در کاهش درد در زمان سوچور میباشد.
روش اجرا:
این مطالعه، یک مطالعهی مداخلهای دو سوکور میباشد که بیماران ترومایی با هوشیاری (Glasgow Coma Scale )GCS=15 وارد مطالعه میشوند. پس از اخذ رضایت آگاهانه از بیماران، با استفاده از نرم افزار تصادفی سازی Excel بیماران به 4 دسته 50 نفری ( شامل تزریق دیفنهیدرامین، لیدوکائین، نشاندن دیفنهیدرامین و لیدوکائین) وارد میشوند. از داروها و سرنگهای شمارهگذاری شده که فقط محقق ازمحتوای آنها آگاه است، استفاده شدهاست. پس از گذشت پنج دقیقه و اثر کردن بیحسی، اقدام به زدن بخیه میکنیم. شدت درد بر اساس(Visual Analogue Scale) VAS ارزیابی شدهاست.
نتایج:
در مطالعهی انجام شده، 200 بیمار وارد مطالعه شدند؛ بیماران وارد شده در مطالعه، در بازهی سنی 18 تا 60 سال بودهاند. بر این اساس میانگین سنی بیماران برابر با ( 18/32- 81/35 ، CI95%) 9783/12 ± 1/34 سال بود، میانه سنی بیماران 32 سال، با میانچارکی22 تا 42 سال بود. براساس سیستم VAS میزان درد تجربه شده در حین تزریق لیدوکائین بیشتر از تزریق دیفنهیدرامین بوده است اما این تفاوت معنیدار نمیباشد ( p=0.073 ). در حالی که میزان درد تجربه شده در حین اعمال بیحسی در مقایسهی تزریق لیدوکائین و تزریق دیفنهیدرامین، با push دیفنهیدرامین و push لیدوکائین خیلی بیشتر بوده و این تفاوت معنیدار میباشد. ( p<0.001). در حالی که میزان درد در حین بخیه در تزریق لیدوکائین کمتر از push دیفنهیدرامین و push لیدوکائین بوده اما این میزان درد با push دیفنهیدرامین تفاوت معنیداری نداشته ( p=0.386) در حالی که با push لیدوکائین تفاوت معنیدار میباشد.