تعیین ارتباط سطح پروتئین واکنشی C در روز اول پس از جراحی با درد مزمن پس از ماستکتومی
Abstract
آگاهی از شیوع درد مزمن پس از جراحی سرطان پستان و فاکتور های احتمالی موثر در تداوم درد پس از درمان سرطان سینه در پیش گیری از این درد و استراتژی های درمان جهت بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان پستان ضروری است. اعتقاد بر این است که فعال شدن سیستم التهابی پس از جراحی، می تواند زمینه ساز درد مزمن پس از جراحی شود. از آنجایی که ماستکتومی به دنبال سرطان پستان یکی از جراحی هایی می باشد که با درد مزمن همراه می باشد، مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط سطح پروتئین واکنشی C در روز اول پس از جراحی با درد مزمن پس از ماستکتومی طراحی شده است.
روش کار: این مطالعه به صورت توصیفی مقطعی در طی بازه زمانی سال های 1401 تا 1402 با مشارکت 90 بیمار کاندید ماستکتومی انجام شد. سطوح CRP (روز قبل از جراحی و روز اول پس از جراحی)و اطلاعات دموگرافیک و ابزار VAS (به مدت شش ماه و هر ماه یک بار) برای تمام بیماران تکمیل شد. در ابتدا شیوع درد مزمن پس از ماستکتومی برآورد شد و پس از ارتباط سطوح CRP و سایر متغیر ها با درد مزمن به کمک آزمون رگرسیون چند متغیره بررسی شد.
یافته ها: تعداد 39 زن (33/43 درصد) به درد مزمن پس از جراحی مبتلا شده بودند. مشخص شد که سن بالاتر از 60 سال به اندازه 59/3 برابر، شاخص توده بدنی بالا به اندازه 11/6 برابر، تعداد جلسات شیمی درمانی بیشتر از 6 جلسه به اندازه 87/8 برابر، ابتلا به دیابت ملیتوس به اندازه 85/3 برابر، طول مدت جراحی بیشتر از 150 دقیقه به اندازه 74/6 برابر، برداشتن غدد لنفاوی به اندازه 57/9 برابر و CRP در روز اول پس از جراحی به اندازه 96/19 برابر ریسک درد مزمن پس از ماستکتومی را افزایش می دهند.