بررسی نقش بتانین در افزایش حساسیت سلولهای سرطانی پروستات به رادیوتراپی
Abstract
سرطان پروستات یکی از شایع ترین بدخیمیهای مردان میباشد. پس از جراحی، پرتودرمانی یک راهکار درمانی برای مدیریت سرطان پروستات است؛ با این وجود، اثرات جانبی متفاوتی بر سلولها/ بافتهای سالم همجوار دارد. علاوه بر این، مقاومت به رادیوتراپی یک پدیده رو به افزایش در سالهای اخیر است. بنابراین، نیاز فوری به معرفی یک عامل حساس کننده به پرتوتابی ایمن و موثر وجود دارد. بر این اساس، روند اخیر در توسعه داروهای جدید، به سمت ترکیبات طبیعی است. مطالعه ما، اثرات بتانین در کنار رادیوتراپی را به عنوان یک عامل حساس کننده بالقوه به پرتوتابی در رده سلولی PC-3 ارزیابی کرد. هیچ مطالعه قبلی، اثرات حساسکننده به پرتو احتمالی بتانین را در درمان سرطان از جمله سرطان پروستات ارزیابی نکرده است.
روشها: از روش MTT برای تعیین اثر مهاری بتانین روی رشد و زنده ماندن سلولها استفاده شد. اثر همافزایی احتمالی با استفاده از نرم افزار CompuSyn بر روی آزمون حذف تریپان بلو ارزیابی شد. بیان ژن مرتبط با آپوپتوز از طریق Real time PCR ارزیابی شد و بیان پروتئین P21 با استفاده از وسترن بلات تعیین گردید.
نتایج: یک اثر سینرژیستیک (هم افزایی) ضد سرطان با شاخص ترکیبی اپتیمال (بهینه) (CI) 61/0 با تیمار سلولهای PC-3 با بتانین و رادیوتراپی به دست آمد. مطالعه ما نشان داد نسبت Bax/Bcl2 به طور قابل توجهی در سلولهای تیمار شده با بتانین افزایش یافته است بدین معنا که که بتانین به طور هم افزایی باعث آپوپتوز و توقف چرخه سلولی با واسطه رادیوتراپی از طریق تعدیل بیان ژن و پروتئین، در مقایسه با تکدرمانیها میشود.