بررسی تأثیر سطح سرمی ویتامیندی در شدت بیماری کووید در بیماران بستری بخش کووید بیمارستان امام رضا (ع) از ابتدای پاندمی
چکیده
برخی پژوهشها نشان دادهاند که بین سطح سرمی برخی از فاکتورها و شدت بیماری کرونا ارتباط وجود دارد؛ ازجمله این عوامل میتوان به ویتامیندی اشاره کرد. هدف از انجام این مطالعه بررسی تأثیر سطح سرمی ویتامیندی در شدت بیماری کووید در بیماران بستری بخش کووید بیمارستان امام رضا (ع) از ابتدای پاندمی بود.
مواد و روشها: اﯾﻦ ﭘﮋوﻫﺶ ﯾﮏ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ همگروهی گذشتهنگر ﺑﻮد. جامعه هدف موردمطالعه، بیماران بستری بخش کووید بیمارستان امام رضا (ع) تبریز از ابتدای پاندمی بود. بیماران مبتلا به COVID-19 با استفاده از RT-PCR در آزمایشگاه مرجع استان آذربایجان شرقی (مراجعهکننده به این مرکز) و یا توسط تظاهرات رادیوگرافی تائید شد. با توجه به این موضوع که تشخیص سویش جدید ویروسکرونا (اومیکرون) با تظاهرات بالینی میسر میگردد، این گروه نیز وارد مطالعه شدند. حجم نمونه لازم، ۳۲۶ نفر تعیین شد. نمونهگیری به روش سرشماری صورت گرفت. به روش چکلیست اطلاعات از پرونده بیماران استخراج و موردبررسی قرار گرفت. در این مطالعه اطلاعات جمعیتشناختی بیماران شامل سطح سرمی ویتامیندی، دمای بدن، طول مدت بستری در بیمارستان، نیاز به دستگاه اکسیژن، نیاز به مراقبتهای ویژه، سطح اکسیژن خون، فشارخون، سن، جنسیت، شاخص توده بدنی و اطلاعات واکسیناسیون از پرونده بیماران استخراج شد. همچنین بروز مرگ در بین جمعیت موردمطالعه بررسی شد. شدت بیماری کووید با سطح اکسیژن خون، نیاز به دستگاه اکسیژن، دمای بدن و طول مدت بستری در بیمارستان سنجیده شد.
یافتهها: در این مطالعه، میانگین (انحراف معیار) سطح ویتامین D در افراد موردمطالعه، 13/28 (3/16±) (ng/ml) بود. 215 مورد (0/66 درصد) از این افراد، سابقه واکسیناسیون داشتند. شدت بیماری کووید در افراد موردمطالعه، در 12 مورد (7/3 درصد) خفیف، در 132 مورد (5/40 درصد) متوسط، در 145 مورد (5/44 درصد) شدید و در 37 مورد (3/11 درصد) بسیار شدید بود. میانه (چارک اول و سوم) مدت بستری در این افراد، 0/7 (0/14 - 0/5) روز بود. 161 مورد (4/49 درصد) از این افراد، نیاز به دستگاه ونتیلاتور و نیاز به مراقبت ویژه (ICU) داشتند. نهایتاً، 97 مورد (8/29 درصد) از این افراد، فوت کردند. در این مطالعه، از میان زیرگروههای شدت بیماری کووید در افراد موردمطالعه، سطح سرمی ویتامیندی در بیماران با شدت خفیف نسبت به بیماران با شدت بسیار شدید (MD=14.85; P=0.027)، بیماران با شدت متوسط نسبت به بیماران با شدت شدید (MD=5.34; P=0.029) و بسیار شدید (MD=11.66; P=0.001) بهطور معناداری بیشتر بود. از میان مشخصات دموگرافیک، فشارخون و واکسیناسیون، هیچکدام از متغیرهای جنسیت، سن، BMI، فشارخون سیستولیک و دیاستولیک و سابقه واکسیناسیون با سطح سرمی ویتامیندی در کل بیماران کووید موردمطالعه ارتباط معنادار آماری مشاهده نشد (P>0.05).