ارزیابی عملکرد بیمارستان ها با استفاده از مدل تحلیل چندسطحی در بیمارستان های شهر تبریز در سال های 1400-1396
Abstract
چکیده فارسی
مقدمه: ارزیابی صحیح و با کیفیت عملکرد نظام های سلامت برای بهبود عملکرد و تضمین خدمات عادلانه، کافی، کارا و اثربخش ضروری است.
هدف: هدف این مطالعه ارزیابی عملکرد بیمارستان¬¬ها با استفاده از مدل تحلیل چندسطحی در بیمارستان¬های شهر تبریز در سال های 1400-1396 بود.
مواد و روش ها: این پژوهش یک مطالعه گذشتهنگر چند روشی بود. مطالعه بر روی 1905 نفر از بیماران بستری شده در 15 بیمارستان شهر تبریز در طول 5 سال انجام یافت.
در این مطالعه نقش پیشگویی کنندگی این متغیرهای سه سطح بیمار، پزشک و بیمارستان بر شاخص¬های منتخب عملکرد بیمارستان ها با بهره گیری از مدل تحلیل ساده، دوسطحی و چند سطحی تعیین گردید و برای ارایه مدل نهایی از پانل خبرگان استفاده گردید.
یافته ها:
نتایج تحلیل تکسطحی نشان داد که سن، نوع بیمه و نوع بیماری با طول مدت بستری و ترک بیمارستان با میل شخصی رابطه معنیداری داشتند. در شاخص مرگومیر بیمارستانی، سن و برخی بیماریها با افزایش شانس مرگومیر مرتبط بودند.
در تحلیل دو سطحی، متغیرهای سطح بیمار همچنان با طول مدت بستری و شانس مرگومیر مرتبط بودند. همچنین، تخصص و نوع همکاری پزشکان با طول مدت بستری رابطه معنیداری داشت.
در مدل سهسطحی، تخصص بیمارستان و تعداد تختهای فعال در سطح بیمارستان با طول مدت بستری رابطه معنیدار داشتند. در سطح پزشک رابطه معنیداری مشاهده نشد. در سطح بیمار، سن، جنسیت، نوع بیمه و نوع بیماری بر طول مدت بستری و ترک بیمارستان تأثیر داشتند. در شاخص مرگومیر، سن و نوع بیماری با شانس مرگومیر رابطه داشتند.
در نهایت مدلی برای تعیین فاکتورهای تأثیرگذار بر عملکرد طراحی و ارائه گردید.
نتیجه گیری:
یافته های این مطالعه نشان داد که عملکرد بیمارستان ها تحت تأثیر توأم عوامل مختلفی در هر سه سطح بیمار، پزشک و بیمارستان بوده و این عملکرد را نمی توان با توجه تنها به عوامل یک سطح پیش بینی نمود. مدل جامع ارائهشده میتواند برای ارزیابی¬های دقیقتر عملکرد بیمارستانها بهکار رود.
کلیدواژه ها: ارزیابی عملکرد، بیمارستان¬¬، مدل تحلیل چندسطحی