ارزیابی اثر ضد سرطانی کورکومین بار گذاری شده در نانو ذرات پگیله شده نیوزوم از طریق بیان گیرنده GPR75 در رده سلولی سرطان کولورکتال
Abstract
گیرنده های جفت شده با پروتئین G75 ( GPR75 )یک عضو خاص از خانواده گیرنده های جفت شده با پروتئین G (GPCRs)ها می باشد که در سالهای اخیر توجه دانشمندان را به خود جذب کرده است. در مطالعهای که اخیراً صورتگرفته بود ارتباط میزان بیان GPR75 با چاقی یافت شده است و همچنین مطالعات دیگر نیز ارتباط معناداری بین چاقی و سرطان نشان دادهاند. کورکومین ترکیب زردرنگی اسـت کـه از گیـاهی بـا نـام علمی Curcuma longa به دست میآید که خاصیت ضد سرطانی آنها اثبات شده است. بارگذاری کورکومین در نانوذرههایی مانند نیوزوم، باعث افزایش اثرات ضدسرطانی دارو به دلیل افزایش حلالیت و رهایش مناسب دارو در محل هدف میشود. هدف مطالعه پیشرو ارزیابی اثر ضد سرطانی کورکومین بارگذاری شده در نانوذرات پگیله شده نیوزوم بر روی سلولهای Caco-2 کولورکتال انسانی و تأثیر آن بر بیان ژن گیرنده GPR75 میباشد.
مواد و روش ها:
نانو ذرات نیوزوم پگیله شده حاوی کورکومین سنتز شده و خصوصیات فیزیکوشیمیایی آن با استفاده از طیفسنجی مادونقرمز (FT-IR) ، میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) و DLSبررسی گردید. میزان رهایش دارو بارگذاری شده در نانوذرات با قراردادن نانوذرات حاوی دارو در محیط رهاسازی (کیسه دیالیز) سنجیده شد. بهمنظور بررسی اثر سمیت نیوزوم پگیله شده حاوی کورکومین بر روی رده سلولی Caco-2 تست MTT انجام گردید. برای ارزیابی تأثیر نیوزوم پگیله شده حاوی کورکومین بر روی مرگ برنامه ریزی شده سلول های Caco-2 تست آپوپتوز انجام گرفت. تست Cell Cycle برای بررسی تأثیر دارو بارگذاری شده داخل نیوزوم پگیله شده بر توقف چرخه سلولی انجام شد. در آخر میزان بیان ژن هایhTERT، Cyclin D1، GPR75 ، Caspase-3و Caspase-7 در حضور نیوزوم پگیله شده حاوی کورکومین بررسی شد.
یافته ها:
یافته های میکروسکوپی و نتایج حاصل از FT-IR بارگذاری موفق دارو را نشان دادند و همچنین کارایی کپسولاسیون دارو مشخص کرد که راندمان به دام افتادن کورکومین در نیوزومها 7/83% بود. نتایج حاصل از MTT توقف رشد سلولی قابلتوجهی را برای گروه سلولی تیمار شده با دارو نسبت به گروه شاهد نشان داد. ارزیابی سمیت دارویی نشان داد که کورکومین بارگذاری شده در نیوزوم پگیله شده اثر سمیت بیشتری در مقایسه باحالت آزاد دارو بهصورت وابسته به دوز داشتند. نتایج Real-Time PCR نشان داد که کورکومین به صورت آزاد و بارگذاری شده در نانوذرات باعث مهار بیان ژن hTERT ، Cyclin D1 و GPR75 افزایش بیان ژن Caspase-3 و Caspase-7 میشود. تیمار سلول ها با دارو بهصورت بارگذاری شده در نیوزوم پگیله باعث تأثیر بیشتر در تغییر بیان ژن های بالا شد. نتایج تست آپوپتوز نشان داد که درصد سلولهای زنده سرطانی، زمانی که با کورکومین بهصورت آزاد و کپسوله شده در نانوذرات تیمار می شوند، به ترتیب 2/51 و 6/24 درصد میباشد و همچنین مرگ سلولها در حضور نیوزوم پگیله شده حاوی کورکومین بیشتر از نوع آپوپتوز دیررس است.