بررسي اثر ضدمیكروبي پستبیوتیکهای حاصل از لاكتوباسیلوس كازئي بر اشریشیاكلي و لیستریا مونوسیتوژنز در محیط برونزی و ماست
Abstract
ونوسیتوژنز و به منظور تعیین حداقل غلظت موثر پستبیوتیک در ماست نیز از تست MEC استفاده شد. ارزیابی خواص حسی ماست توسط آزمون هدونیک 5 نقطه ای صورت گرفت. ارزیابی خواص فیزیکوشیمیایی بر اساس روش های استاندارد ملی ماست – ویژگی ها و روش های آزمون (شماره 695) صورت گرفت.
یافته¬ها
دیواره سلولی پست¬بیوتیک مورد¬ نظر فاقد اثر ضد میکروبی میباشد. سوپرناتانت به دست آمده در غلظت¬های mg/ml 5/12 و mg/ml 25 به ترتیب از رشد اشرشیا کلی و لیستریامونوسیتوژنز در رقت 5×105 CFU/ml جلوگیری کرد. به علاوه غلظت mg/ml 50 از آن، اثر کشندگی بر روی این دو باکتری داشت. افزودن پست-بیوتیک به ماست¬ آلوده شده با اشرشیاکلی و ماست¬ آلوده شده با لیستریا مونوسیتوژنز نشان داد که در روز هفتم نگهداری رشد اشرشیاکلی متوقف شد. همچنین رشد لیستریا مونوسیتوژنز نیز در طی دوره نگهداری کاهش پیدا کرد. نتایج ارزیابی حسی ماست پست¬بیوتیک و ماست معمولی تفاوت معنی¬دار در پذیرش کلی نشان نداد (05/0> p)، هرچند که ماست معمولی امتیاز بیشتری احراز کرد.
نتیجه¬گیری
با توجه به توانایی پست¬بیوتیک حاصل از باکتری لاکتوباسیلوس کازئی در مهار آلودگی باکتریایی و همچنین قابل قبول بودن ماست پست¬بیوتیک تولید شده از نظر حسی، می¬توان در مقیاس صنعتی از پستبیوتیک حاصل از باکتری لاکتوباسیلوس کازئی برای تولید ماست پست¬بیوتیک استفاده کرد.
واژگان کلیدی: پست¬بیوتیک، اشرشیاکلی، لیستریا مونوسیتوژنز، لاکتوباسیلوس کازئی